Farmacèutic, polític, escriptor i creador de la teoria de la matemàtica de la història, amb la qual va predir la caiguda de l'URSS, la reunificació d'Alemanya i va albirar la fi de l'imperi espanyol per a l'any 2029. Molts desconeixen qui va ser l'empordanès Alexandre Deulofeu (1903-1978), però ara un documental es proposa rescatar la figura i teories d'aquest particular Nostradamus del segle XX. El gruix del rodatge, que impulsa la productora Visiona TV, començarà aquest maig i s'espera poder-lo emetre a la tardor. "Ens hem de plantejar com pot ser que Catalunya mantingui ocult un personatge de la seva dimensió", assegura el coordinador del documental, el periodista David de Montserrat. "Volem donar-lo a conèixer i oferir prou elements a l'espectador perquè decideixi si va ser un beneit entramuntanat o un geni universal", hi afegeix.

Amb posat seriós, Alexandre Deulofeu era l'antítesi de la imatge que oferia Salvador Dalí. Però no per això deixava d'escaure-li "la tipologia d'empordanès esculpit a cops de tramuntana", explica el seu nét i historiador, Juli Gutiérrez. Nascut a l'Armentera el 1903, Deulofeu va ser farmacèutic (seguint l'estela de la família) però també polític, escriptor i, per damunt de tot, historiador.

Alcalde accidental de Figueres durant l'esclat de la Guerra Civil, va començar a propugnar la seva teoria de la matemàtica de la història durant el seu exili a Montpeller. Ja l'havia esbossada al llibre 'Catalunya i l'Europa futura' (1934) i la va plasmar definitivament al què duia per títol el nom de la teoria, 'La matemàtica de la història', que es va editar per primer cop el 1951.

Del seu avi, Juli Gutiérrez en recorda sobretot el temps que passava treballant a la seva caseta del mas d'Ordis (Alt Empordà). "Veia que tenia una vida curiosa, perquè estava envoltat de personatges, anava a la ràdio i escrivia llibres", explica el nét.

Deulofeu va morir quan Gutiérrez tenia 14 anys (era el 1978). Al cap d'un temps, el nét va començar a veure'l amb ulls d'historiador, i va ser aleshores quan va adonar-se que podria "entrar a la nòmina de genis de la humanitat" amb la seva teoria. A la matemàtica de la història, Alexandre Deulofeu feia servir les fórmules per comparar segles i civilitzacions senceres, i descobria semblances que es reproduïen en el temps.

"Amb això, va ser capaç de diagramar el futur sobretot del món occidental, però també el d'Amèrica i Àsia", diu Gutiérrez. "Va descobrir com, al llarg dels segles, hi havia una sèrie de patrons que es repetien, i a dia d'avui totes les seves prediccions s'han acomplert", hi afegeix el coordinador del documental, David de Montserrat.

De la caiguda de l'URSS a la de l'imperi espanyol

Historiant el futur, Deulofeu ja va predir als anys 40 del segle passat, tot just acabada la II Guerra Mundial, la caiguda de l'URSS o la reunificació alemanya. I no només això. També la va encertar amb la fi del colonialisme francès (amb independències com la d'Algèria).

Ara, precisa David de Montserrat, la predicció més propera afecta de ple els catalans. I és que, en plena dictadura franquista, Deulofeu vaticinava que l'imperi espanyol s'hauria dissolt del tot el 2029. "Dins un cicle de 550 anys, que és el que dura la seva decadència, ara entrem a la fase final; i dins aquest camí fins al 2029 es poden anar perdent peces, una de les quals pot ser la independència de Catalunya", diu De Montserrat. I hi afegeix: "El temps ho dirà, tot i que Deulofeu fins a dia d'avui no s'ha equivocat mai".

Recuperar-lo de l'ostracisme

La història que va centrar la vida d'Alexandre Deulofeu, però, també ha estat la que l'ha anat relegant a l'oblit. Ara, però, el documental impulsat per Visiona TV es proposa recuperar-ne la seva figura i, sobretot, donar a conèixer la teoria d'aquest particular Nostradamus empordanès del segle XX.

De moment, el projecte està en fase de preproducció. Sí que se n'ha començat a rodar part a l'Argentina, però ha estat en paral·lel a la feina de documentació i d'acabar de bastir-ne el guió. El gruix del rodatge començarà al maig i, a més de Figueres i Ordis, l'equip també es desplaçarà a París, Berlín, Montpeller, Madrid o Veneçuela, entre d'altres localitzacions.

Campanya de micromecenatge

"La idea és donar a conèixer qui era Deulofeu, perquè no pot ser que Catalunya encara mantingui ocult un personatge de la seva dimensió", precisa De Montserrat. El periodista ja avança, però, que el documental no pretén "dir-li a l'espectador que hi cregui cegament". "Ell mateix ja decidirà si és un beneit entramuntanat o bé un geni universal", hi afegeix.

De moment, amb l'objectiu d'aconseguir cobrir-ne part del pressupost, s'ha impulsat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Totsuma.cat. L'objectiu és arribar a recollir 15.000 euros fins al 10 d'abril, dels quals a dia d'avui ja se n'ha recaptat un 30%.

El documental, que de moment porta com a títol 'Alexandre Deulofeu, el Nostradamus català?', s'emetrà la tardor vinent per TV3. Compta amb el suport de l'Ajuntament de Figueres, el d'Ordis, la Diputació de Girona, la Generalitat, la Fundació Albert Tomàs i Bassols i l'empresa catalana Petrolis Independents.