Canvi de marca i també de format. La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) deixa de celebrar el Fòrum Impulsa i el substitueix per un acte, que també es farà durant dos dies, en què l'eix central serà l'entrega dels premis i les activitats on els joves siguin protagonistes. Aquest 2016, es farà els dies 1 i 2 de juliol a l'Auditori i, novament, els reis d'Espanya presidiran l'entrega dels guardons, que reconeixen l'esperit emprenedor. La FPdGi assegura que el canvi no té cap relació amb el context polític ni institucional, tant a la ciutat com a Catalunya. Obeeix a la voluntat d'acostar-se més als joves. Per això, la FPdGi farà més activitats al llarg de l'any i traslladarà la seva seu del Parc Científic al centre de la ciutat.

La decisió d'abandonar la marca 'Fòrum Impulsa' i, per tant, de deixar de celebrar-lo com a tal, obeeix a la voluntat de la FPdGi de fer un canvi de rumb. Mantenint el foment de l'emprenedoria com a eix central, la Fundació vol obrir-se més als joves i reforçar la seva presència, tant a Girona com a nivell internacional.

Els últims estudis de percepció del Fòrum Impulsa, però, deixaven clar que calien canvis. Els joves el definien com un esdeveniment "inspirador", però la voluntat de la FPdGi és anar més enllà d'això. "No volem inspirar, sinó donar-los eines perquè es desenvolupin professionalment", asseguren fonts de la Fundació.

Per això, l'entitat ha decidir canviar tant de marca com de format. El Fòrum Impulsa deixarà de celebrar-se com a tal i, en comptes d'això, l'acte anual de principis d'estiu passa a dir-se 'Premis Fundació Princesa de Girona'. Se centrarà al voltant de l'entrega de guardons, que presidiran els reis Felip VI i Letizia, i també posarà èmfasi en aquelles activitats on els joves siguin protagonistes. Per exemple, els batejats com a 'close encounters' (trobades de petit format).

La data, els dies 1 i 2 de juliol

Aquest any, ja hi ha data marcada al calendari per a l'acte. Se celebrarà els dies 1 i 2 de juliol a l'Auditori de Girona i, segons recull el web de la FPdGi, tindrà un pressupost de 350.000 euros. També inclourà la celebració de les III Jornades d'Educació Emprenedora a nivell estatal.

Des de la Fundació expliquen que, tot i que s'abandona la fórmula del Fòrum Impulsa, "la presència a Girona es manté i es reforça". A més, donant més relleu als premis, asseguren que de retruc també es dóna més projecció exterior a la ciutat.

L'objectiu d'internacionalitzar-se és un dels altres que persegueix l'entitat. Per això, la FPdGi crearà un nou guardó, que se sumarà als cinc que ja existeixen fins ara (Arts i Lletres, Empresa, Investigació Científica, Social i Entitat). La sisena categoria es batejarà com a 'Premi Internacional' i reconeixerà la tasca d'una entitat estrangera que potenciï el talent emprenedor dels joves.

Més activitats al llarg de l'any

La FPdGi, en paral·lel, farà més activitats dirigides als joves al llarg de l'any. "No les concentrarem en dos dies, sinó que les anirem espaiant; per això, hem creat un grup de treball a Girona format per patrons, experts i assessors que treballaran al voltant d'aquests formats", indiquen des de la Fundació.

Segons recull la planificació, aquest 2016 la demarcació acollirà les celebracions de la First Lego League (dissabte se'n fa la final), el Robolot, els Premis Yuzz, tallers per fomentar les vocacions matemàtiques i beques al talent musical. A més, la Fundació també continuarà col·laborant amb la UdG a través de la Càtedra FPdGi de Joves Emprenedors. I a nivell estatal, impulsarà programes com 'Apadrinant el Talent' o 'Emprendre és possible'.

D'altra banda, i amb intenció de tenir més presència a Girona, la Fundació abandonarà la seu del Parc Científic i Tecnològic i es traslladarà al centre de la ciutat. Allà, la seva seu comptarà amb un espai obert als joves on puguin treballar, emprendre i crear.

Per últim, la Fundació assegura que el canvi de nom i de format del Fòrum Impulsa no té res a veure amb el context polític i institucional. Ni el de la ciutat, on l'Ajuntament va aprovar una polèmica moció perquè l'entitat canviés el seu nom, ni el català.