El 52% dels menors sota tutela a Catalunya no finalitza l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), un percentatge que triplica la xifra registrada entre la població jove en general, del 15%. Així ho recull un informe sobre infància tutelada -menors que en algun moment de la seva infància reben atenció residencial o estan en acolliment familiar pel sistema públic de protecció social-, elaborat per l'Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress). Segons l'estudi, a Catalunya només un 32% dels joves tutelats estan en el curs que els correspon als 15 anys, enfront del 73,6% registrat entre la població en general.

Als 15 i 16 anys, 6 de cada 10 alumnes s'orienta cap a estudis universitaris en la població en general, 3 de cada 10 a Formació Professional i 1 de cada 10 a FP bàsica. Aquesta proporció s'inverteix en la infància tutelada, on 1 de cada 10 opta per estudis universitaris, 3 de cada 10 a FP i 5 de cada 10 a FP bàsica.

Intress, en col·laboració amb l'entitat Upsocial, ha treballat durant més d'un any per identificar pràctiques innovadores provades amb èxit en diferents països de tot el món. Les dues entitats han analitzat 96 projectes i, després de la valoració d'un jurat d'experts format per vint professionals del sector, han seleccionat les cinc pràctiques amb més potencial per ser replicades a Espanya, on hi ha 34.000 nens en règim d'acolliment.

Les conclusions de la recerca i les iniciatives seleccionades es presentaran el proper 14 de març en les Jornades d'Innovació Social, que se celebraran a l'Auditori de Caixaforum Barcelona en obert per a tots els públics. Les iniciatives seleccionades són Generationsbrücke (Alemanya), Forandsring-fabrikken (The Change Factory) (Noruega), Ikamva Youth (Sud-àfrica), Spark (Estats Units) i Punt de Referència (Espanya).

Cinc àmbits d'intervenció clau

A Catalunya un 36,4% dels menors tutelats es troben en centres d'acolliment, un 53,6% en famílies d'acolliment i un 10% en preadopció o pisos assistits. La inversió social anual per persona que està en centres residencials (CRAE) o centres d'acolliment d'urgència és deu vegades major a la inversió en les famílies d'acolliment, ja sigui extensa (familiars no directes) o aliena, segons apunta l'Institut de Treball Social i de Serveis Socials.

Segons es desprèn de l'informe, els àmbits d'intervenció clau són l'acompanyament estable i compromès a llarg termini, adaptat al perfil de cada persona i que inclogui a les famílies d'origen i pares quan sigui possible; la promoció de la salut física i mental; la promoció de l'èxit educatiu en persones d'entorns amb importants desavantatges socials; l'apoderament i increment de l'autonomia personal, inclusió en activitats d'oci, esportives, culturals i artístiques, i la construcció de xarxes socials de suport estables, positives i proactives al voltant de nens, nenes i adolescents en risc d'exclusió.