El dia de la Dona Treballadora torna carregat d´actes commemoratius aquest dimarts 8 de març per recordar que, tot i que la lluita per la igualtat efectiva de dones i homes ha evolucionat al llarg dels darrers 30 anys i tenim lleis pioneres a Europa i el Món, continuem sent una societat masclista. Encara avui les dones i els homes vivim en una societat amb unes relacions socials de gènere basades en la desigualtat, la divisió sexual dels treballs i de la cura, el sostre de vidre o la violència masclista.

Amb motiu d'aquest dia la comarca es mobilitza i s'han programat allau d'actes, entre elles, a la biblioteca de Figueres se celebra amb motiu d'aquest dia un acte molt especial, 'Els quartos de la Virgínia', un recorregut poètic per l'obra de l'escriptora, es farà a les 19.30 hores. Avui també s'inaugura a Castelló d'Empúries l'exposició 'Una història de dones', l'espectacle 'Temps de dona' d´El Paller i l'actuació de Laia Vehí al Convent de Santa Clara, a les 20.00 hores. La conferència que porta per títol 'Les dones avui a l´Escala' tindrà lloc a la sala d'actes de l'ajuntament escalenc a les 20.00 hores i a la Casa de Cultura de Llançà es projectarà 'Las maestras de la República'. Els actes continuen dimecres al vespre a la Cate de Figueres amb la projecció del documental 'Comença en tu' de Marta Vergonyós. També dissabte es presentarà el llibre 'La pasión de ser mujer' a la biblioteca de Figueres, a les 12 del migdia, per parlar de dotze retrats de dones que van transcendir els estereotips i es van convertir en referents.

Són activitats totes elles per commemorar un dia que ens porta dades molt signidicatives sobre la situació de la dona dins els món laboral. Precisament la necessitat de donar resposta als problemes de la dona treballadora va desembocar, el mes de novembre passat, en la posada en marxa, per part del sindicat de Comissions Obreres, d´un servei d´informació i atenció a la dona en l´àmbit laboral (SIAD), ubicat a Girona.

Conciliació, cavall de batalla

CCOO rep, cada setmana, ­al­menys una denúncia per discriminació laboral per raó de gènere a la feina, relacionada, en la majoria dels casos, amb la maternitat i els impediments que posen els empresaris a l´hora de conciliar la feina amb la vida familiar. I les dades presentades aquest 7 de març no auguren un panorama encoratjador, comenta Belén López, responsable del servei. I és que, segons explica, "la crisi ha tingut un impacte especialment negatiu en el col·lectiu de les treballadores i en els seus drets laborals assolits després d´anys de lluita". Una situació que ha portat el sindicat a abordar aquesta problemàtica d´una manera específica, amb una mirada de gènere, i en contacte amb la xarxa del SIAD del territori per donar una resposta de caràcter integral.

Les darreres dades presentades dins l´àmbit dels sindicats afirmen que: "S´està generant ocupació, però aquesta és majoritàriament masculina i, per què les dones no cerquen feina?, per tenir cura d´algú" destaca López, del Siad de Girona. El 95,4% de les excedències per cura de fills/es les han demanat dones i el 84,4% de les excedències per cura d´altres familiars també les han sol·licitat les dones. Per cada home que demana una reducció de jornada per cura de la família, ho fan 10 dones.

Persisteix la divisió sexual del treball, les dones estan sobrerepresentades en sectors serveis, i d´atenció a les persones, mentre que els homes són majoria en la indústria, la construcció i l´agricultura. També opera la divisió sexual quant a les ocupacions, i les dones estan sobrerepresentades en serveis de restauració i comerç i treballs administratiu i tècnics professionals, mentre que els homes són majoria en treballs d´execució qualificada, treballs de maquinària i direcció.

La pobresa té rostre femení

La desigualtat salarial es dóna en tots els sectors. La bretxa salarial aquest 2016 ha augmentat en un punt i està en 24%, és a dir, que les dones treballem 88 dies gratis. El 17,36% de les dones cobren menys del SMI (655,20) davant només del 7,52% d´homes. Tot això també fa que la pobresa a Catalunya tingui rostre femení. Si bé hem millorat i la dona ha passat a tenir un paper dins la vida pública que no tenia,més que ningú segueix patint les conseqüències de la crisi.