Aquest dimarts, a l'Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les, es va clausurar amb una visita especial adreçada a mitjans de comunicació belgues l'exposició itinerant "Dalí, Breaking News", impulsada per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Agència EFE. L'exposició, formada per 40 fotografies del Dalí més mediàtic, i que projecta els atractius i recursos paisatgístics de la Costa Brava, va inaugurar-se el 10 de setembre, i, després de cinc mesos i mig, es clausura havent rebut la visita de més de 2.600 persones.

Setze periodistes especialitzats en temes de cultura i turisme „De Morgen, De Standard, Travel Magazine, „ van seguir la visita de clausura, conduïda pel comissari de l'exposició, David Álvarez, delegat d'EFE a Girona. A l'acte, hi eren present Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i Amadeu Altafaj, delegat del Govern de Catalunya davant la Unió Europea a Brussel·les.

A la fi de la visita, els assistents van visualitzar el vídeo promocional de la destinació, i se'ls va oferir un còctel elaborat pel col·lectiu La Cuina del Vent.

Posteriorment, a la tarda, a l'emblemàtic Hotel Métropole de Brussel·les, va tenir lloc el workshop de la Costa Brava i el Pirineu de Girona en què quinze entitats i empreses gironines dels sectors de l'allotjament, agències de viatges receptives, clubs de golf i empreses d'activitats de turisme actiu van mantenir entrevistes amb més d'un centenar d'agents i operadors turístics belgues per donar a conèixer els productes específics de la destinació per a la temporada 2016.

La reunió de treball i d'intercanvi entre professionals va anar seguida d'una presentació audiovisual de la destinació Costa Brava i Pirineu de Girona adreçada als agents de viatges i mitjans de comunicació assistents, així com d'una intervenció de Marta Felip, vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. L'acte va finalitzar amb un sopar elaborat amb productes gironins pel col·lectiu La Cuina del Vent.

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Pere Vila, va manifestar, en relació amb l'acció, que "des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona assumim el rol de plataforma promocional de les nostres destinacions a l'estranger; i que ens acompanyin quinze entitats i empreses gironines ens confirma l'encert en el plantejament de l'acció promocional i comercial que hem concebut". El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Pere Vila, va manifestar, en relació amb l'acció, que "des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona assumim el rol de plataforma promocional de les nostres destinacions a l'estranger; i que ens acompanyin quinze entitats i empreses gironines ens confirma l'encert en el plantejament de l'acció promocional i comercial que hem concebut". Arran de les converses mantingudes amb operadors turístics belgues, Vila pronostica un creixement del nombre de turistes per les destinacions de cara a 2016 motivada per la qualitat de l'oferta turística gironina, la competitivitat dels preus i la situació inestable en països com ara Grècia i Turquia.

Dades del mercat belga

Segons l'Observatori d'Empresa i Ocupació, Catalunya és la principal destinació dels turistes belgues que viatgen a l'Estat espanyol, amb un 26,3 % de quota de mercat. Durant el període de gener a setembre de 2015, Catalunya va rebre 488.500 turistes belgues, i es calcula que la xifra d'arribades anual se situa a l'entorn dels 600.000. La despesa mitjana per persona se situa al voltant dels 720 euros, i la despesa total, en 450 milions d'euros (dades de 2014).

Pel que fa al perfil del turista belga que viatja a Catalunya, es defineix com a neerlandòfon (75 %); es desplaça en cotxe propi durant les vacances d'estiu (50 %) però utilitza l'avió per a les escapades que fa durant l'any, ja que disposa d'una oferta de vols destacable (nou aeroports a menys de 120 km de distància); preferentment s'allotja en hotels i apartaments turístics, i fa una estada de 9,5 dies.

Quant a la motivació a l'hora de decidir la destinació de les vacances, els turistes belgues tenen en compte cinc consideracions: la bellesa del paisatge, el clima assolellat, la presència de ciutats i pobles per visitar, la familiaritat amb la destinació i la facilitat per arribar-hi. Cal destacar que també es valora molt positivament el fet que hi hagi curiositats per visitar o esdeveniments remarcables, i la possibilitat de practicar el senderisme i el cicloturisme.