Un centenar d'estudiants de secundària participen en el repte de descobrir els raonaments matemàtics que se'ls proposa en els tallers del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques. L'activitat, que se celebra aquest dissabte, 6 de febrer, al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres, consta, en primer lloc, d'unes xerrades a càrrec de catedràtics de matemàtiques, en què es tracten temes relacionats amb aquesta disciplina des d'un vessant proper i creatiu.

En aquestes xerrades, els alumnes tenen l'oportunitat de conèixer la resposta a la següent pregunta: I si la suma dels angles d'un triangle no valguès 180 graus?; aprenen com es fa el recompte de votacions en uns comicis electorals; descobreixen el paper de la geometria en la papiroflèxia, i també els mostren com jugar amb l'atzar utilitzant nombres aleatoris.

Els alumnes demostren la seva habilitat en el raonament matemàtic

L'altra part de la jornada és la que està dedicada als tallers, i és aquí on els alumnes han de demostrar les seves habilitats en el raonament i la lògica matemàtica. Un grup d'estudiants voluntaris del Grau de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona els acompanyen i orienten en els tallers.

Cal destacar que aquells alumnes que aconsegueixen un millor resultat obtenen premi. De cada un dels quatre tallers es trien els tres millors equips, que rebran una invitació al Fòrum IMPULSA de la Fundació Princesa de Girona i una tauleta tàctil de prestacions esglaonades, segons si es tracta dels equips classificats en primer, segon o tercer lloc.

El Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà té com a finalitat promoure l'interès per les matemàtiques entre el jovent que cursa secundària, tant als centres educatius de les comarques gironines com als de la Catalunya Nord, que cada any ve sent representada per un institut de Ceret (Vallespir). Amb aquesta, ja són cinc les edicions que se celebren a Figueres d'aquesta proposta pedagògica, que organitzen la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l'Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà del Departament d'Ensenyament.