Els equips guanyadors del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà (DITMAE) han estat, aquest 6 de febrer, els formats per parelles de dos instituts de Figueres, l'Alexandre Deulofeu i el Ramon Muntaner, i l'Institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro. Tots els participants han pogut experimentar com el càlcul és present en tots els àmbits de la nostra vida i, per això, els graduats en matemàtiques disposen de tanta oferta laboral en tots els sectors industrials, científics, tècnics i, fins i tot, les ciències socials.

Abans d'entregar els premis als guanyadors dels reptes, Manuel Castellet, director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, ha assegurat als joves participants que "els professionals de les matemàtiques van molt buscats al mercat laboral". "De fet, on hi ha menys matemàtics ara és als centres de secundària. El nivell d'atur entre els graduats de matemàtiques és del 0%", ha afegit Castellet.

Entendre el món des de la ciència i les matemàtiques

En aquest sentit, la directora general de la Fundació Princesa de Girona, Mònica Margarit, ha destacat que concursos com el DITMAE "afavoreixen el descobriment de vocacions per les matemàtiques i que més noies optin pel batxillerat científic". L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per la seva part, ha agrait a tots els participants, entre els que es trobava un institut de Céret (Vallespir), que "vulguin dedicar al seu talent a entendre el món des de la ciència i les matemàtiques".

L'acte de lliurament de premis ha comptat també amb la participació del biòleg Joandomènec Ros, President de l'Institut d'Estudis Catalans i de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, qui ha recordat que el DITMAE és el millor homenatge que Figueres pot fer a l'il·lustre matemàtic, "preservant la seva memòria no un cop cada cent anys, sinó cada cop que celebrem un dissabte dedicat a les vocacions matemàtiques".

El DITMAE es convoca anualment des del 2012 amb l'objectiu de mostrar als joves la presència de les matemàtiques en el món actual, tant en les diferents branques de les ciències (incloses les ciències socials) com en les noves tecnologies i, fins i tot, l'art; fomentar l'interès i la vocació científica al voltant de les matemàtiques; encoratjar el treball en equip i la participació activa en l'experimentació i la resolució de problemes; situar les matemàtiques i les seves branques en un context de problemes reals i de la vida quotidiana per distanciar-les del concepte de ciència abstracta allunyada del món real; i, finalment, posar un grup d'estudiants de secundària amb interès per les matemàtiques en contacte amb matemàtics professionals d'alt nivell i amb estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física, amb la intenció d'acostar-los a la realitat de l'activitat matemàtica professional.

Els guanyadors dels quatre tallers

Del taller 'Papiroflèxia i matemàtiques: el paper de la geometria (especial 4rt ESO)', els guanyadors són Sergio Carrillo i David Armengol de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres; del taller 'I si la suma dels angles d'un triangle no valgués 180 graus?', Quim Juanola i Marçal Garcia de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres; del taller 'Jugant amb l'atzar utilitzant nombres aleatoris', Laia Batlle i Laia Arbossé de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, i del taller 'Votacions i eleccions: No tan fàcil com sembla, però podríem fer-ho millor', els primers classificats són Pol Martin i Isaac Canyigueral de l'Institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro.

Tots ells han estat premiats amb una tauleta, un diploma i una invitació a l'acte de lliurament dels Premis Princesa de Girona d'enguany.

L'activitat està organitzada per la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l'Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de professors i estudiants del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La coordinació de l'activitat és a càrrec de Jaume Aguadé, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la UAB, assistit per un equip de tres col.laboradors format per Ricard Riba, Daisuke Takegami i Juanjo Toboso, estudiants de doctorat a la UAB. Tots tres tenen experiència en els DITMAE dels anys anteriors.

Cada taller ha comptat amb la presència de dos monitors, estudiants del Grau de Matemàtiques i del doble Grau de Matemàtiques i Física de la UAB. L'Ajuntament de Figueres i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà del Departament d'Ensenyament han ofert les instal·lacions i el grup JugaMat ha participat en la difusió del projecte.