Manel Toro va dormir en una ocasió amb 25 quadres de Salvador Dalí sota el seu llit. L'anècdota l'ha explicat en el decurs de la seva conferència com a convidat de l'Esmorzar Empresarial Empordà, aquest dijous, 4 de febrer, a l'Hotel Bon Retorn de Figueres. El regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Comerç de Figueres, i vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, ha desvetllat experiències rellevants de la seva trajectòria política i professional dignes d'unes memòries, com ha afirmat algun dels assistents.

La vegada que va dormir amb les peces dalinianes sota el llit es remunta a l'època en què treballava com a advocat per a John Peter Moore, que havia sigut secretari personal de Salvador Dalí. El capità Moore li va demanar assessorament jurídic inicialment en relació amb un tema urbanístic de Portlligat i, entre ells, es va establir una confiança estreta.

"Va ser així com em vaig convertir en un marxant d'art"

Aleshores, Moore va demanar a Manel Toro que l'ajudés a vendre els quadres de Dalí que tenia en la seva propietat, corresponents a "Los mil y un dalís". "Va ser així com em vaig convertir en un marxant d'art", somriu Toro, alhora que desvetlla l'anècdota: "Un dia em va donar de cop 25 quadres perquè els vengués. Vaig marxar amb els quadres al cotxe i en arribar a casa se'm va ocórrer posar-los sota el llit."

Aquesta és una de les moltíssimes vivències que ha relatat Manel Toro en el que ha estat el primer esmorzar empresarial de l'any 2016. L'activitat, la promouen la XEC Empordà (Xarxa d'Emprenedores Competents) i l'àrea de Promoció Econòmica de Figueres, al capdavant de la qual hi ha, precisament, Manel Toro. Davant d'una seixantena de persones, ha parlat de les accions que va desenvolupar sent regidor del govern municipal al costat de Marià Lorca; ha recordat la seva iniciativa de premiar el "surrealisme econòmic", ha comentat com es va produir la seva efervescència professional en l'àmbit dels negocis i ha confiat als assistents com de sobte se li va girar la truita com a empresari.

Ha parlat sense embuts sobre el fet que l'èxit de les finances l'assolís a través de la marca Dalí. Però -ha afegit- "una qüestió jurídica" va enfrontar-lo amb la Fundació Gala-Salvador Dalí i es va veure obligat a deixar de fabricar la sèrie d'articles que ell mateix, amb la col·laboració de la firma Loewe, havia creat.

Manel Toro ha radiografiat el seu perfil esportista, ha mostrat la seva cara d'activista cultural i també ha dedicat unes paraules a la Fundació Altem, que va presidir i de la qual no s'ha desvinculat mai. Actualment n'és vicepresident.

El torneig d'esquí dels polítics

Una altra anècdota que ha fet somriure al públic té a veure, precisament, amb la seva faceta esportiva. Ha narrat que sent regidor de l'Ajuntament de Figueres, el 1987 el van convidar a l'Esquí Polític, a una trobada de representants de la política d'àmbit estatal en què se celebrava un campionat d'esquí. "Cada any el guanyava la mateixa persona, un diputat del PNV, Marcos Vizcaya, però aquella vegada vaig guanyar-lo jo", anota.

Del seu vessant polític, s'ha felicitat que el 2011 Santi Vila li proposés formar part de la llista convergent, i, conseqüentment, se li obrís la porta de nou al consistori, ja que van guanyar per majoria absoluta. "La crisi mundial havia causat un dèficit a l'Ajuntament de Figueres de 9 milions d'euros, quan jo vaig entrar. El 2012 i el 2013 ho vam passar gruixut però he de dir que aquest any hem liquidat el pressupost amb un superàvit de 4 milions d'euros", ha explicat Manel Toro.

Entre els seus objectius, ha dit que continua amb la seva intenció que l'Empordà treballi conjuntament sota una mateixa marca i que Fisersa passi a ser una empresa del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.