Una setantena de docents de l'Alt Empordà participen en un curs que els proporcionarà els coneixements i les habilitats necessaris per reduir les discapacitats i la mortaldat que pot causar una aturada cardíaca. Són, en concret, 68 professors i mestres de quaranta escoles i instituts de la comarca, que estan aprenent tècniques de reanimació cardiopulmonar. Tots els coneixements que adquireixen els convertiran en formadors dels seus companys de claustre sobre aquesta matèria.

D'una forma didàctica, els mestres i els professors prenen consciència i practiquen procediments bàsics davant situacions d'aturada cardiorespiratòria. Un dels objectius d'aquest curs és que els participants canvïin el xip de "no fer, per por de no saber" pel de "fer, per ajudar".

Sensibilitazació a les aules

Josep Maria Godoy, director del Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, explica que, fins i tot, els alumnes de cada escola i institut en sortiran beneficats d'aquesta formació en emergències, ja que se'ls ensenyarà, a partir d'ara, a detectar una aturada cardiorespiratòria i què com han d'actuar. "Els alumnes no poden intervenir en una reanimació, però sí que poden identificar els símptomes d'un infart en una persona i trucar a l'112 o alertar un adult", anota Godoy.

D'aquesta manera, doncs, s'aconsegueix incrementar el nombre de testimonis presencials amb capacitat per activar un dispositiu d'emergència i contribuir a disminuir de forma significativa la discapacitat o la mort d'origen cardíac.

Tres sessions presencials a l'Institut Alexandre Deulofeu

La formació al professorat s'imparteix en el marc d'un Curs de Suport Vital Bàsic, organitzat pel Servei d'Innovació i Formació de l'Educació Infantil i Primària i de l'Educació Secundària. Les classes presencials estan distribuïdes en tres sessions, que es fan a l'institut Alexandre Deulofeu de Figueres, i el curs es completa amb classes telemàtiques.

El Pla de Suport Vital Bàsic ha arribat als centres de la comarca fruit d'un acord entre el Consell Català de Ressuscitació i el Centre de Recursos Pedagògics el Servei Educatiu de l'Alt Empordà. És un pla pilot que aquest curs s'ha implantat no només a la nostra comarca sinó també a Osona. Aquestes són les dues úniques demarcacions catalanes, juntament amb les Terres de l'Ebre, on el professorat s'ha format en aquest àmbit.