Unes 200 persones s´han manifestat aquest dissabte pels carrers més cèntrics de Perpinyà per reclamar i mostrar el rebuig de la ciutadania davant d´un possible allargament de l´estat d´urgència a França. La mobilització, una de les 70 que s´han organitzat arreu de l´estat francès, ha arrencat de la plaça Victòria del municipi i ha estat convocada per l´Observatori per al respecte dels drets i llibertats que agrupa una vintena d´entitat i organitzacions polítiques, sindicals i socials de la Catalunya Nord. També s´hi han sumat tots els partits de l´esquerra, llevat del PS. Els manifestants, carregats amb pancartes, no han parat de cridar consignes en contra de l´allargament de l´estat d´urgència, una mesura que qualifiquen de "nefasta", i en defensa de la llibertat i la veritable "urgència social".

La manifestació ha arrencat mitja hora més tard del previst, pels volts de les onze, de la plaça Victòria de Perpinyà, al costat d´un dels símbols típics de la vila, el Castellet. Des d´allà, els manifestants carregats amb pancartes on es podia llegir ´No a l´estat d´urgència´ han recorregut part del casc antic del municipi. Durant tota la mobilització, els participants no han parat de cridar consignes com ´No a l´estat d´emergència´, ´Tots units per la llibertat´ o ´Sí, sí, sí a la urgència social´, entre d´altres.

La mobilització estava organitzada per l´Observatori per al respecte dels drets si llibertats, una plataforma que agrupa una vintena d´entitats i organitzacions polítiques, sindicals, humanistes i socials de la Catalunya Nord. Entre elles, s´hi troben els principals partits de l´esquerra, llevat del Partit Socialista, el PS, que no hi ha volgut donar suport. ERC, les JERC o el partit comunista també han volgut mostrar el seu recolzament i han assistit a la mobilització.

Totes les entitats s´han mostrat contràries al prolongament del període d´excepcionalitat durant tres mesos més, tal i com va assenyalar el mateix president de la República, François Hollande, o el primer ministre francès, Manuel Valls, ara fa uns dies. D´entrada, està previst que aquesta qüestió es tracti el proper 3 de febrer al consell de ministres.

L´estat d´urgència a França es va instaurar al país després dels atemptats gihadistes del 13 de novembre a París. En principi, tal i com es va aprovar al Parlament de França, havia de finalitzar el proper 26 de febrer. No obstant això, el govern francès subratlla que el risc i l´amenaça terrorista encara és present. Tal i com han denunciat els manifestants, l´estat d´urgència permet que la policia pugui fer escorcolls, detencions sense ordre judicial, prohibir manifestacions - avui no ha estat el cas- i realitzar arrestos domiciliaris per raons de seguretat o incrementar els controls d´accés a l´estat francès, tal i com ha ocorregut al pas de La Jonquera des de l´AP-7 o l´N-II. Uns controls que han causat retencions, cues quilomètriques i que també han afectat negativament als negocis situats a La Jonquera i el Pertús.

Des de l´Observatori, un dels seus membre, en Pere Manzanares, ha deixat clar que la mobilització de Perpinya - una de les 70 que s´han organitzat aquest dissabte arreu de França- volen ser un toc d´atenció al govern d´Hollande i una crida a la mobilització de la ciutadania. "L´estat d´urgència és inútil, no és una mesura eficaç. La seguretat passa per una vigilància constant de la ciutadania, deixar treballar a les forces de la seguretat i, sobretot, a la justícia i no mesures d´excepció administratives", ha explicat.

"Poden escorcollar els pisos de la gent sense motiu i tot això crea un clima nefast entre la població que recorda a altres èpoques més negres del nostre país i que no van pel camí de més responsabilitat i llibertat", ha comentat Manzanares. I és que la mobilització arriba tres dies després que la ministra de Justícia de l´estat francès dimitís del seu càrrec per la política antiterrorista d´Hollande, en concret, pel projecte de reforma constitucional que preveu retirar la nacionalitat d´aquelles persones que estiguin condemnades per terrorisme.

Una modificació que, segons els manifestants, és una mesura en contra dels drets fonamentals dels francesos i que només afavoreix els partits ultradretans, com el Front Nacional. Així ho explicava en Jaume Forcada, membre del partit comunista francès i que ha assistit a la manifestació: "No es pot acceptar va en contra els valors de la República", ha alertat. Al mateix temps, els assistents han subratllat que darrerament els cossos policials estan carregant contra les unions sindicals i els treballadors de determinades empreses.

A part, des de les entitats han subratllat que hi ha sectors de la ciutadania de la Catalunya Nord que estan vivint tota aquesta situació amb molta angoixa. "Tenim 200 famílies sense papers a Perpinyà, viuen amagades, i també la població magrebina ho pateix perquè s´està estigmatitzant una part de la ciutadania. El nostre objectiu és fer costa al sector de la població més fràgil", ha denunciat Manzanares.

La mobilització d´aquest dissabte però és només el primer pas d´una sèrie de manifestacions i concentracions que tenen previst tirar endavant les diverses entitats. Està previst que aquesta setmana, el 3 o 4 febrer, es tornin a concentrar a Perpinyà.