Una representació dels professors d'història de secundària del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà ha estat convidada aquest dijous, 28 de gener, a Barcelona, a l'acte institucional de record a les víctimes de l'Holocaust, encapçalat pel conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva (a la fotografia amb representants del professorat altempordanès) i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Raül Romeva ha destacat que "el contrari de la deshumanització és el recordatori del caràcter humà de les víctimes i per tant la memòria de tot allò que els feia tan humanes com nosaltres, exactament iguals". Romeva ha afegit que "la memòria de les víctimes de l'Holocaust és una responsabilitat de tota la humanitat" i que "cap persona al món avui es pot declarar al marge de l'impacte moral de l'Holocaust, ni aliè al patiment de les seves víctimes".

L'anàlisi de Marta Simó i el relat colpidor de Hermann Höllenreiner

Raül Romeva ha fet aquestes declaracions durant la cloenda de l'acte institucional en memòria de les víctimes de l'Holocaust organitzat a l'Auditori del Palau de la Generalitat. L'acte ha inclòs la conferència "Passat, present i futur de la Memòria de l'Holocaust. Des d'una perspectiva universal a una perspectiva local", a càrrec de Marta Simó i el testimoni de Hermann Höllenreiner, gitano alemany, supervivent de Porrajmos.

La sociòloga Marta Simó ha fet una anàlisi de com Europa ha tractat l'Holocaust durant les darreres dècades i ha assenyalat l'oblit com a principal aspecte a combatre. De la seva banda, Hermann Höllenreiner ha fet un relat realista i colpidor de les vivències per diferents camps de concentració i de l'horror que hi va viure.