El Memorial Democràtic, el Departament d´Ensenyament, el Museu Memorial de l´Exili (MUME), el Servei Educatiu de l'Alt Empordà i el Grup de treball Exili, Deportació i Holocaust format pel professorat d'història de deu instituts de l'Alt Empordà han organitzat un acte commemoratiu amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, designat el 27 de gener per les Nacions Unides.

Aquest dimecres, coincidint amb 27 de gener, ha tingut lloc al Saló de Plens de l'ajuntament de Figueres la presentació dels actes commemoratius, a càrrec del regidor de Comunicació Corporativa, Solidaritat, Cooperació Internacional i Relacions Transfrontereres, Francesc Cruanyes; el director del Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, Jordi Font, i un dels coordinadors del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà, el professor Toni Garcia. Entre el públic, hi havia altres membres d'aquest grup de treball, a més de Josep Maria Godoy en representació del Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

L'homenatge, que té com a lema 'No et quedis mirant. Actua!', té com a epicentre el MUME de la Jonquera, i es fa aquest divendres, dia 29, a partir de les 10 del matí. És prevista la participació d'uns 120 estudiants dels instituts Olivar Gran, Vilafant, Cendrassos i la Jonquera. A més dos grups d'alumnes del Cap Norfeu de Roses i de l'Institut Castelló d'Empúries seguiran l'acte per streaming.

Destacar la presència, en aquesta jornada, d'Isaac Revah, supervivent del camp d'extermini de Bergen Belsen, on va ser deportat després que les tropes nazis envaïssin la seva ciutat natal, Salònica. Han confirmat la seva assistència, també, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; el director del MUME, Jordi Font; el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos i un representant dels serveis territorials del Departament d'Ensenyament. Isaac Revah respondrà les preguntes dels alumnes, que llegiran textos sobre l´Holocaust.

Durant l'acte, es projectarà l'audiovisual 'Camins', produït pel Memorial Democràtic.

Deu instituts, el MUME i el SEAE

El Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust l'integren els professors d'història d'aquests deu instituts: Cendrassos, Ramon Muntaner, Olivar Gran, Narcís Monturiol i Alexandre Deulofeu, de Figueres, El Pedró, de l'Escala; Cap Norfeu, de Roses, i els instituts Vilafant, La Jonquera i Castelló d'Empúries, amb el suport del MUME i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà (SEAE).