Del 27 de gener al 7 de febrer se celebra la 45 edició del "International Film Festival Rotterdam" (IFFR), un dels certàmens cinematogràfics més prestigiosos a nivell europeu. Amb motiu de l'estrena d'«Informe General II. El nuevo rapto de Europa», el festival programa una retrospectiva dedicada al cineasta figuerenc Pere Portabella i a l'Escola de Barcelona, que inclou títols de la seva filmografia i també una mostra d'aquell moviment avantguardista dels anys seixanta, amb còpies procedents de la Filmoteca de Catalunya.

El dissabte dia 30 de gener, Pere Portabella farà una master class per parlar de la seva obra, amb la presència d'Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.Quaranta anys després del primer Informe general -un retrat de la transició a la democràcia rodat el 1976- el darrer film de Portabella retrata el present polític des de la perspectiva dels moviments socials com a alternativa als partits tradicionals.

La selecció de la seva producció cinematogràfica inclou Miró l'altre (1969); Vampir Cuadecuc (1970); Umbracle (1972); El sopar (1974); Informe general para algunas cuestiones de interés para una proyección pública (1976); Pont de Varsovia (1989); La tempesta (2003).

La retrospectiva dedicada a l'Escola de Barcelona recull onze films de diferents autors seleccionats per la Filmoteca de Catalunya i en còpies restaurades pel Centre de Conservació i Restauració.

La mostra inclou: Dante no es únicamente severo (1967), de Jacinto Esteva i Joaquim Jordà, l'autèntic manifest de l'Escola de Barcelona; Maria Aurèlia Capmany parla d'un lloc entre els morts (Joaquim Jordà, 1969); Lejos de los árboles (Jacinto Esteva, 1963), un documental produït per Portabella que reflecteix les tradicions i rituals de l'Espanya més profunda; Autour des salines (J. Esteva, 1962), un documental sobre els treballadors de les salines a Eivissa, Después del diluvio (J. Esteva, 1968), i Notes sur l'émigration. Espagne 1960 (1960), un retrat de l'emigració espanyola a Suïssa, segrestat i manipulat pel franquisme i, recuperat el 2014 per la Filmoteca de Catalunya; Noche de vino tinto (José María Nunes, 1966); Cada vez que... (Carles Durán, 1967), BiBiCi Story (C. Durán 1969); i de Ricardo Bofill: el curtmetratge Circles (1966). i Esquizo / Schizo (1970), un documental experimental sobre l'estructura del cervell a partir de la creació de l'artista.

En paraules d'Esteve Riambau, "cinquanta anys després de l'eclosió de l'Escola de Barcelona sembla particularment adient tornar la vista enrere, amb el suport d'un cinema que navegà a contracorrent de l'hegemònic, per a reivindicar un dels moviments més singulars de la història del cinema català així com en l'obra d'un autor, Pere Portabella, situat permanentment entre l'avantguarda de l'art i el compromís polític".