EL GEES (Grup d'Empordaneses i Empordanesos Solidaris), i la regidoria de Cooperació Internacional de Figueres, han promogut, per a aquest dissabte, 23 de gener, a les 12.00 hores, un acte de suport a Lin Muyizere, espòs de l'opositora ruandesa Victoire Ingabire. En l'acte, que es fa a la sala de plens de l'ajuntament figuerenc, intervindran Jordi Palou, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que és a més promotor de la candidatura de Victoire Ingabire al Premi Internacional Catalunya, i Lin Muyizere, que presentarà el llibre que l'activista ha escrit des de la presó.

Presidenta de les Forces Democràtiques Unificades, convertida en icona de la lluita per la democràcia i els drets humans de Ruanda, ha publicat el llibre, editat per Scribes, 'Entre las 4 paredes de 1930: notas de Victoire Ingabire Umuhoza 2010-2013'. Es tracta d'un recull de notes en les quals l'autora relata els seus anys de malaltia rere els murs de la coneguda presó 1930.

Nominada al Premi Sakhàrov a la llibertat de consciència i al Premi Internacional Catalunya

L'opositora del govern ruandès Victoire Ingabire Umuhoza va ser detinguda i empresonada el 2010. Havia deixat la carrera professional per optar a presentar-se a les eleccions presidencials del seu país. Victoire Ingabire ha estat nominada al Premi Sakhàrov a la llibertat de consciència 2012 que atorga el Parlament Europeu. El seu cas ha estat denunciat pel Relator de les Nacions Unides pels Drets Humans encarregat de Ruanda. Human Rights Watch va declarar que el veredicte de culpabilitat formulat contra ella era la culminació d'un procés judicial amb acusacions de tipus polític. A Catalunya, aquest any torna a ser nominada al Premi Internacional Catalunya.

El suport a l'activista ruandesa del consistori figuerenc

El 3 de febrer de 2015 el Ple de l'Ajuntament de Figueres va aprovar per unanimitat una moció de suport a la candidatura de la ruandesa Victoire Ingabire al Premi Internacional Catalunya 2015.