El detonant que l'assetjament escolar estigui de nou a l'ordre del dia ha estat el cas de Diego, un nen madrileny d'11 anys que es va suïcidar l'octubre passat perquè no volia anar a l'escola, on se sentia assetjat per companys. Ara, els seus pares s'han proposat que el seu cas no quedi impune i han fet pública la carta de comiat que va escriure el petit.

Però la tragèdia del petit Diego no és l'única. En els últims anys, els casos d'assetjament escolar s'han multiplicat considerablement. Per això mateix, en els últims mesos el Govern espanyol ha posat en marxa mesures com la creació d'un telèfon d'atenció a les víctimes.

Però qui són aquells que més pateixen assetjament?

Els nens de 8 anys tenen pràcticament el doble de risc de patir assetjament que un nen de 12 anys. I és que és entre 2n i 3r de Primària on més casos d'aquest tipus es donen. Aproximadament el 40% dels alumnes d'aquests cursos pateix una situació de "bullying", segons va revelar l'informe 'Cisneros X' sobre assetjament i violència escolar a Espanya. Tot i que es tracta d'un estudi publicat el 2006, els seus autors asseguren que són dades extrapolables al dia d'avui, ja que els investigadors segueixen analitzant any a any diferents centres educatius.

Aquest informe recull també que a mesura que els nens creixen, el risc de patir "bullying" disminueix. No obstant això, cal remarcar que a 1r de Batxillerat el nombre de casos d'assetjament escolar augmenta en relació amb el curs anterior. Aquest fenomen pot passar perquè molts estudiants canvien d'institut i s'enfronten a companys nous en començar el batxillerat.

Acoso escolar por cursos

Create column charts

Quin és el tipus d'assetjament més freqüent?

Pensant en assetjament escolar, sovint ens centrem només en la violència física i deixem de cantó la violència invisible, els insults, la manipulació, les coaccions o l'exclosió social suposen el 90% dels casos d'assetjament escolar a l'Estat espanyol, tal com afirma l'estudi Cisneros X.

Comportamientos de acoso más frecuente

Create bar charts

En preguntar a les víctimes de l'assetjament perquè creuen que pateixen aquests abusos, un percentatge important creu que només es deu a una broma (7,30% en el cas dels nens i 5,30% en les nenes).

Razones por las que las víctimas creen que sufren acoso

Create your own infographics

Tot i que menys, existeix un petit grup de víctimes que pensa que si pateixen assetjament escolar és perquè ho mereixen. Aquests nens poden estar patint una depressió o una disminució de l'autoestima, alguns dels símptomes més freqüents en aquests casos, segons el mateix informe.

Los autores del acoso contra los alumnos en España

Create pie charts

Qui són els assetjadors

En els casos d'assetjament escolar a l'Estat espanyol, els autors són normalment nens de la mateixa classe de la víctima (15,53%). Els alumnes que assisteixen a altres classes, generalment a cursos superiors, estan també entre el perfil típic dels autors dels abusos.

És destacable que almenys un 3% dels 24.990 alumnes enquestats en l'informe Cisneros X va confesar que era el seu propi professor aquell que li feia "bullying".

Tot i que el 70% dels nens assegura que no pateix cap mena d'assetjament, és clau que els pares i els professors aprenguin a detectar l'assetjament escolar abans que es converteixi en un problema que marqui el nen de per vida. D'aquesta forma, es podrà evitar que tragèdies com la del petit Diego es repeteixin.