Els operaris que estan treballant en les obres de reforma del passeig marítim de l'Escala han posat al descobert una de les troballes arqueològiques més fascinants dels darrers temps. Dimecres, abans d'aturar els treballs amb motiu de l'inici de les festes nadalenques, una excavadora va arrossegar una peça llarga de ferro que tenia una roda daurada en el seu extrem.

El cap d'obra va aturar els treballs per donar-ne compte a un dels arqueòlegs de l'empresa Triumvirat, que estava supervisant les mateixes en previsió de troballes relacionades amb la colònia grega o romana d'Empúries.

"Des d'un primer moment vam tenir clar que es tractava d'una peça important i que estava molt ben conservada", apunta Juli Esteba, testimoni de la troballa. Fins al lloc s'hi va desplaçar un equip de tècnics del Museu Arqueològic de Catalunya a Empúries. "No vam tenir cap dubte, per les inscripcions en el frontal, que es tractava d'una quadriga imperial i que, per força, ha de ser la de Cèsar August, ja que va passar una temporada aquí, l'any 27 aC durant el viatge que l'havia de dur a Tarraco, la capital de la província romana més important de l'època", explica el doctor Quim Tremoleda, conservador titular del Museu.

La troballa s'ha mantingut en silenci fins aquest diumenge, quan ja s'ha pogut estabilitzar l'espai i encerclar-lo per evitar el robatori de la peça. "Després de la localització de l'escultura original d'Escolapi, aquesta és la notícia més gran que ens ha donat Empúries fins ara", diu l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

Puga avança que ja han pactat amb la conselleria de Cultura de Ferran Mascarell "que la quadriga de César August, un cop estigui restaurada, s'exposarà al patí de l'Alfoli de la Sal, un edifici emblemàtic que té totes les mesures de seguretat necessàries".

La quadriga és ben visible des de la balconada del Gabià i des de l'aparcament de la Punta. Aquest dilluns s'han programat visites guiades a partir de les 10 del matí. Són gratuïtes però cal una inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme de l'Escala.

La quadriga

Segons la Wikipedia, una quadriga (del llatí, quadri-, quatre, i jungere, junyir, unir mitjançant un jou) era un carro impulsat per quatre cavalls en línia. Es feien curses de quadrigues en els Jocs Olímpics i altres festes sagrades, i es considerava que era el transport dels déus grecs, com s'ha trobat representat en diferents vasos i relleus artístics. Posidó es movia amb una quadriga impulsada per dofins, i Apol·lo es representava habitualment dirigint la seva quadriga pels cels, portant la llum del dia amb ell i dispersant la foscor de la nit.

Posteriorment, el vehicle fou utilitzat pels generals de l'imperi Romà quan entraven victoriosos en una ciutat, pel que es va associar la quadriga al triomf militar. Així, en la cultura occidental, tradicionalment s'ha utilitzat aquest vehicle en els monuments per commemorar les victòries.

El monument d'aquest tipus més famós es troba a Berlín, coronant la porta de Brandenburg. Aquesta escultura fou retirada de Berlín per l'exèrcit de Napoleó, que la va portar a França com a trofeu. Després de la caiguda de Napoleó, l'obra fou tornada a Berlín, on roman actualment.

Una altra quadriga famosa és la de l'Arc de triomf del Carrusel a París, presidint l'entrada als terrenys del Museu del Louvre.

Sembla que totes les quadrigues modernes es basen en la Quadriga triomfal, una escultura grega o romana que és l'única supervivent de l'Edat antiga. Fou erigida originalment en l'Hipòdrom de Constantinoble, i ara es troba a la Basílica de Sant Marc, a Venècia.

La quadriga trobada a l'Escala porta un escut amb les sigles romanes VW i té un dispositiu especial procedent de la Germania ulterior que impedia que els excrements dels cavalls contaminessin el sòl.