Juan José Omella, fins ara bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo, ha pres possessió canònica com a nou arquebisbe de Barcelona aquest dissabte en una cerimònia a la catedral de Barcelona. Durant l'homilia, Omella ha assegurat arribar ara "a una terra i una comunitat que ha de començar a conèixer per estimar-la". "Aquest camí vull fer-lo lliure de prejudicis, amb un cor obert i una oïda atenta", ha dit davant d'unes 2.500 persones. Acompanyat del cardenal Lluís Martínez Sistach, de qui pren el relleu al capdavant de l'arxidiòcesi, Omella ha arribat a la catedral on l'han rebut els canonges i el nunci apostòlic, Renzo Fratini. Llavors, ha besat la veracreu i ha beneït els assistents, abans de celebrar un acte litúrgic amb 59 prelats, en què ha demanat evangelitzar sense "ancorar-se en mètodes vells o en ideologies mundanes".

Juan José Omella ha arribat a la catedral de Barcelona acompanyat de Lluís Martínez Sistach i del bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull. A la porta principal, aquest any porta santa, l'esperaven els canonges de la catedral i el nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Renzo Fratini, que l'ha anomenat ja llavors com a arquebisbe de Barcelona. Després de besar la veracreu i de beneir els assistents, Omella ha entrat a l'edifici per començar la cerimònia.

El seguici de 59 prelats concelebrants ha entrat a la nau central per dur a terme la presa de possessió. El primer de parlar, Martínez Sistach, que després d'onze anys i mig al càrrec, va renunciar a l'arxidiòcesi de Barcelona. Sistach ha dit que l'església de la ciutat "vol estar" amb Omella i ha destacat d'aquest poble "la cultura concreta i la manera de ser" pròpies. "Us passo la torxa de la successió custòdica d'aquesta seu episcopal", ha dit el cardenal cap a qui des d'aquest dissabte és el seu substitut: "un home proper i senzill".

Durant l'homilia en la seva primera eucaristia ja com a arquebisbe de Barcelona, Omella ha explicat que s'ha posat "en camí cap a una terra i una comunitat que haig de començar a conèixer per poder-la estimar". "Aquest camí vull fer-lo lliure de prejudicis, amb un cor obert i l'oïda atenta", ha arengat. De fet, citant Saint Exupery -"allò essencial és invisible als ulls"-, Omella ha demanat "desapropiar-se d'un mateix, i estar oberts al que es descobreixi durant el camí".

A més, ha posat sobre la taula l'evangelització. Creu que cal "una gran conversió" per poder-ho fer. És a dir, no s'hi val a "ancorar-se en vells mètodes o en ideologies mundanes", ha dit en una referència al papa Francesc i en una crida a comprometre's amb els més pobres i necessitats. "Evangelitzar suposa zel apostòlic; sortir de les perifèries, no només geogràfiques sinó també existencials" com ara el dolors, les injustícies, la ignorància, i el pensament, ha llistat. "Quan l'Església es torna autoreferencial es posa malalta; quan fa d'ella mateixa el centre de la missió, pretén tancar Jesús dintre seu i no deixar-lo sortir".

El ja nou arquebisbe de la Barcelona, també arquebisbe metropolità, ha assegurat que s'ha d'aprendre dels màrtirs i dels sants "a servir Déu i els germans, donant fins i tot la vida si fos necessari". "Les nostres vides han de tenir sempre la mà estesa per oferir la pau i el perdó a tots els homes, de manera que ja mai més hi hagi guerres ni divisions entre nosaltres; que treballem, amb l'ajuda de Déu per eradicar al nostre món tota forma de violència, de terrorisme d'injustícia i d'exclusió per raons ideològiques, racials o religioses", ha afegit. Després de l'homilia, Omella ha celebrat una eucaristia per posar fi a un acte litúrgic que ha reunit, segons l'arxidiòcesi, més de 2.500 persones.

Està previst que aquest diumenge visiti l'església de la Mercè i que presideixi una missa familiar a la Sagrada Família. De cara dilluns, es reunirà amb el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, desplaçant-se fins a l'emblemàtic monestir.

Juan José Omella va néixer a Cretas, o Queretes, al Matarranya, a Terol, el 21 d'abril de 1946. Va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa i ordenat bisbe el 1996. Després de diversos càrrecs, va ser designat bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo l'abril del 2004. És membre de la congregació pels bisbes. També presideix la Comissió Pastoral Social de la Conferència Episcopal Espanyola des del 2002.