Ahir no es van recitar els noms dels mossos morts en els últims 20 anys en acte de servei, accident, in itinere o per malaltia. A l'acte d'homenatge d'ahir celebrat al Santuari de la Salut de Terrades es va parlar de les víctimes de forma global perquè l'Associació Almogàvers Empordà no disposa de les xifres i, per tant, no sap si enguany ha augmentat la xifra de 31 agents de la regió de Girona, dels quals va parlar a la ceremònia de l'any passat. Es tracta del segon acte d'aquestes característiques que el col·lectiu, amb el suport del Sindicat Autònom de Policia (SAP)-UGT, organitza en record dels agents desapareguts. Fa nou anys que reclamen la creació d'una Fundació per a ells, que no arriba i que, asseguren, amb el canvi de conselleria i el govern provisional continua encallada. L'any que ve preveuen un acte multitudinari a Barcelona.

La cerimònia, presidida pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, es va iniciar amb els parlaments del president del Grup de bici Almogàvers i agents dels Mossos, Narcís Planas. "Fa nou anys que demanem la desitjada fundació que tanta falta fa al cos. (...) Avui aquesta missa la dediquem a aquells que ja no hi són", va manifestar. Mentre això no sigui possible i mentre hi continuen treballant, seguiran organitzant actes com el que ahir es va fer al santuari i al qual van assistir una cinquantena de persones. El bisbe va tenir paraules d'elogi per al cos policial i de record per a tots els desapareguts. "Us volia donar les gràcies pel servei que feu i la vocació de servei a les persones, perquè és una feina delicada i de risc", va afirmar Pardo. "Segur que les distincions són un bon regal però també hi és la pregària, que avui no és personal sinó de tota l'Església", va afegir.

L'acte va comptar amb un grup coral que va participar en la missa i, després, va cantar nadales. Després els presents van participar en un dinar i per als més petits hi va haver inflables.

Una iniciativa encallada

Segons l'entitat, amb l'anterior conseller, Ramon Espadaler, es va avançar en la seva constitució i, fins i tot, es van arribar a redactar-ne els estatuts. Malauradament, però, tot va quedar en un calaix. L'objectiu de la Fundació és, entre d'altres coses, donar suport als familiars de les víctimes. Per això, a la missa d'ahir n'hi havia alguns, com el pare de Santos Santamaria, l'agent que va morir l'any 2001 a Roses en un atemptat d'ETA. També hi va ser present el president de l'associació de víctimes del Terrorisme a Catalunya, José Vargas, el director dels serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, el cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milán, així com altres representants dels cossos de Mossos, de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.