Segur que alguna vegada se'ns ha passat pel cap tenir un dècim de Loteria de Nadal agraciat i perdre-ho, però si ens passés això, ¿podríem cobrar? Doncs tot i que la majoria de nosaltres poguéssim pensar que no, la resposta és afirmativa.

I és que així ho va reconèixer una sentència de l'Audiència Nacional de l'any 2011 que va dictar que si s'acredita la compra d'un dècim extraviat es pot reclamar el cobrament si ningú ho ha fet anteriorment.

El 2006 hi va haver un precedent d'aquest cas quan una persona va denunciar la pèrdua d'un dècim premiat amb 300.000 euros i que va trobar dos anys després. En aquells dies, la Direcció de Loteries i Apostes de l'Estat ja li havia negat el cobrament de la butlleta i encara vaig presentar el desè premiat, no van canviar d'opinió

L'amo va acudir a la Justícia per presentar un recurs extraordinari de revisió del seu cas ja que no va ser acceptat atenint-se a l'article 118.1.2 de la Llei 30/92, de 26 de novembre del Règim Jurídic. Aquest article diu que quan "apareguin documents de valor essencial per a la resolució de l'assumpte que, encara que siguin posteriors, evidenciïn l'error de la resolució recorreguda".

I cinc anys després va arribar la sentència que li va donar la raó. El 2011, l'Audiència Nacional va reconèixer que després de provar-se que ningú havia percebut l'import va ser adquirit pel recurrent i posseït pel mateix, qui el va perdre després, i que va ser trobat al temps. Finalment, va poder cobrar els 300.000 euros encara que fos cinc anys més tard.

Això pot deixar-nos una mica més tranquils davant possibles pèrdues de butlletes agraciats, però sempre serà millor guardar el desè en un lloc segur per evitar ensurts innecessaris.