Coomo és una empresa que ha començat el maig d'aquest any la seva aventura a través d'Internet. L'emprenedora gironina Clara de la Santa Guitart explica que no és una botiga virtual sinó un servei d'assessorament per ajudar a comprar roba als homes que o bé no els agrada comprar, no tenen temps d'anar de botigues o bé els agrada l'assessorament que els fa Coomo com 'personal shopper', una nova professió que ofereix servei d'assessorament personal, en aquest cas per vestir. Clara de la Santa intenta oferir marques singulars que tinguin un compromís mediambiental o que tinguin una història al darrere que les faci especials. La previsió de facturació per el 2016 és de moure 400.000 euros.

La iniciativa de Coomo s'inspira en el portal nord-americà 'Trunk Club' i es consolida a partir d'una enquesta que encarrega l'emprenedora Clara de la Santa. Les respostes de l'enquesta donen a Clara de la Santa les pistes que justifiquen la decisió d'engegar el negoci: el 43% dels homes no els agrada anar de botigues i el 33% d'homes han comprat peces de vestir a través d'Internet.

Amb aquest resultat, l'emprenedora gironina convenç la seva família més pròxima per invertir en el negoci i constitueix la societat limitada Coomo. Una inversió on l'estoc de les peces de vestir és la part que absorbeix més capital.

L'empresa es constitueix formalment l'1 de gener d'aquest any. El maig, després d'haver dissenyat la pàgina web www.coomo.es , comencen arribar els primers clients que inicialment han estat amics i família. Tot i això, ''el boca orella'' ha fet que en aquests últims sis mesos el nombre de clients es distribueixi per a tot l'Estat.

Els homes potencials que poden arribar a ser clients de Coomo són homes que no els agrada comprar, no tenen temps d'anar de botigues, els agrada l'assessorament que els fa Coomo com 'personal shopper' o bé homes que viuen apartats de grans centres urbans i els costa trobar roba de determinades marques. De moment, la possibilitat d'obrir una línia per a dones queda molt lluny perquè avui per avui a les dones els agrada anar de botigues, explica l'emprenedora gironina.

Les expectatives ''són molt bones'' i veient aquests primers mesos d'inici de l'empresa, la companyia té la previsió que tancarà l'exercici del 2016 amb un facturació de 400.000 euros.

Clara de la Santa Guitart insisteix en explicar que Coomo no és una botiga virtual que vengui peces de vestir per Internet. És alguna cosa més. L'home que s'inscriu Coomo ho fa responent un qüestionari on a més de les talles informa sobre els seus principals gustos de vestir. Un cop ha completat el qüestionari, el client fa una comanda demanant el que necessita, ja sigui camises, pantalons o jerseis.

A partir d'aquesta comanda, i un cop estudiat el perfil del comprador, Coomo, complint les funcions d'un 'personal shopper', envia a casa del client una caixa amb dues o tres peces de la roba que ha demanat i també li fa arribar altres peces que el poden ajudar a combinar-les. El client es prova la roba i decideix que es queda i que torna a Coomo.

La roba que ofereix el 'personal shopper' de Coomo són marques que tenen alguna singularitat darrere d'elles que o bé tenen un relat de compromís mediambiental, com és el cas de la marca de sabates madrilenya 'Ecoalf', fetes amb productes reciclats, o la sueca 'Nudie Jeans' que comercialitza texans fets amb cotó orgànic, o bé altres marques com la nord-americana 'Penguin' amb una llarga història de disseny i de marca preferida per a molts famosos com l'actor i productor de cinema Brad Pitt.

Una altra línia de producte que forma part del catàleg de la 'personal shopper' Clara de la Santa és la marca italiana 'Xacus', dedicada a la confecció de camises, que tot i el seu elevat preu, uns 100 euros, és una de les més reconegudes en el món de la moda masculina. ''Són camises que un cop les proves no pots deixar de portar-les'' explica Clara de la Santa.

Altres marques d'aquesta 'personal shopper' són la danesa 'Rains', que confecciona impermeables i la basca 'Loreak Mendian', entre d'altres.

En cada un dels enviaments que fa Coomo als seus clients, Clara de la Santa els remet una nota manuscrita on els explica els motius de l'elecció de les peces de vestir i també els fa referència de les singularitats i característiques de cada una de les marques que s'inclou en la caixa que reben.

Clara de la Santa defensa que Coomo és alguna cosa més que vendre roba darrere d'un mostrador virtual. L'emprenedora gironina 'personal shoper' vol que el seu client quedi encantat de la roba que compra i que sàpiga que cada cop que es vesteix pot explicar un relat sobre cada una de les peces que s'ha posat perquè totes elles tenen alguna singularitat.

Inclús 'Emakers', la missatgeria encarregada de la logística de repartiment de les caixes amb les peces de roba, és una empresa especial que fa l'últim quilòmetre del lliurament amb bicicleta per reduir la petjada d'emissions de diòxid de carboni.

Clara de la Santa explica que l'aposta per aquest tipus de marques fa que els preus que ofereix Coomo estiguin en la ''zona mitjà alta'' i això suposa tenir camises que van des dels 70 euros fins els 125 euros per una camisa de disseny italià que no necessita planxa o bé uns texans fets amb cotó orgànic per 125 euros.