Amb la pròxima edició del dimarts 15 de desembre, el Setmanari de l'Alt Empordà obsequiarà a tots els seus lectors amb el calendari de paret per al 2016, editat conjuntament amb l'Ajuntament de la capital empordanesa. 'Records de Figueres' és el títol d'aquest nou treball que enguany ha tornat a comptar amb la participació de la Biblioteca Fages de Climent, l'Arxiu Municipal de Figueres i Sid Publicitat.

El calendari mostra, mes a mes, algunes de les imatges de la important col·lecció de postals antigues que l'Ajuntament de Figueres va adquirir el 2014 en una subhasta. Es tracta d'un miler d'imatges datades d'entre finals del segle XIX i principis del segle XX, que mostren una ciutat viva i amb alguns elements urbanístics i arquitectònics que ja no existeixen i altres que han canviat molt amb el pas dels anys.

El calendari del 2016 s'acompanya amb una selecció de llibres que tracten sobre la ciutat i que ha estat elaborada per la Biblioteca Fages de Climent. Així, el gener presenta una visió de la plaça de la Palmera amb El país de Dalí. Pel febrer s'ha escollit la plaça de l'Escorxador amb Figueres: arquitectura i història. El març ens mostra l'antiga torre dels burots de la carretera d'Olot amb Figueres. Cien años de ciudad. El Llibre de la Rambla il·lustra l'abril, mentre que pel maig hi ha la Fira de la Santa Creu a Figueres. El juny està acompanyat pels 700 anys de l'Hospital i el juliol amb Figueres anecdòtica segle XX. La història dels 75 anys de la Unió Esportiva Figueres apareix a l'agost i Comerç Figueres. Història i vides d'establiments centenaris, al setembre.

Per octubre s'ha triat una postal de l'estació amb Cent anys del ferrocarril a Figueres. Les peixateries velles il·lustren el novembre amb Figueres i l'arquitecte Roca i Bros. Finalment, per desembre s'ha escollit l'antic mercat de la plaça de l'Ajuntament amb Figueres 1900-1936.

Per aconseguir el calendari, només cal que el demaneu al vostre quiosc habitual. Els subscriptors podran passar-lo a recollir per la nostra redacció a partir del dimarts 17, a l'avinguda Salvador Dalí, 79, baixos.

Peces de col·leccionista

L'any 2007, el Setmanari de l'Alt Empordà, el Consell Comarcal i els Amics de la Unesco de Girona van editar per Sant Jordi el calendari Itinerari literari per les escultures de l'Alt Empordà, basat en el projecte Apadrinem escultures. Aquell treball va ser l'embrió d'una col·lecció de calendaris de paret que, des del 2010, editen l'Ajuntament de Figueres i aquest Setmanari. Unes peces d'impremta d'alta qualitat que pel seu contingut han esdevingut autèntiques peces de col·leccionista.

L'any 2010 es va dedicar als diferents aspectes que fan ciutat, amb fotografies de Yvonne Heinert i textos de Cristina Massanés. Després vindrien 'Jo també treballo per Figueres' (2011); 'Ciutat de mercats i fires' (2012); 'Figueres, ciutat educadora' (2013), 'Figueres, la ciutat de les persones' (2014) i 'Símbols de ciutat' (2015).