Catalunya és la comunitat autònoma de l'estat espanyol on més casos de maltractaments i tortures per part d'autoritats públiques hi ha per cada milió d'habitants, força per sobre de la mitjana estatal. Així, durant l'any 2014 es van registrar 277 denúncies, cosa que suposa 37,4 casos per cada milió d'habitants, mentre que la mitjana espanyola és de 20,8. Les altres autonomies per sobre de la mitjana van ser Andalusia, amb 26,4 casos, i Madrid, amb 22,5. Només Ceuta i Melilla superen Catalunya a causa de les detencions d'immigrants irregulars, segons les dades publicades per la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura (CPDT).

Segons l'informe anual de l'entitat, a Catalunya es van veure afectades per maltractaments o tortures un total de 277 persones en 25 situacions diferents, bona part d'elles manifestacions al carrer. Això suposa un increment de persones afectades, amb xifres que superen les de qualsevol altra comunitat, i un descens de situacions polèmiques, superada només per Andalusia i Madrid.

De les 25 situacions polèmiques, 16 van ser a les comarques de Barcelona, amb 257 afectats, sis van ser a Girona amb 16 afectats, i tres van ser a Tarragona, amb quatre afectats. A les comarques de Lleida no hi ha constància de cap cas.

Pel que fa a la intervenció de cossos de seguretat, la major part de situacions denunciades van ser amb els Mossos d'Esquadra, amb 15 situacions, menys que el 2013, i 260 afectats, més que l'any anterior. Es dóna la circumstància que 225 persones afectades ho van ser la mateixa tarda-nit, el 31 de maig del 2014 a la cantonada entre la Gran Via i el carrer Rocafort, a l'Eixample de Barcelona. Era una manifestació que havia començat a la plaça Universitat en suport del centre social okupat de Can Vies, al barri de Sants. Durant la setmana hi va haver molts aldarulls. Tot i que la manifestació d'aquell dia havia estat pacífica, els Mossos van encapsular centenars de manifestants, els van identificar, escorcollar i obligar a fotografiar-se amb caputxes i diferent roba, cosa que va ser denunciada públicament.

Cinc situacions i 11 afectats més van ser amb policies locals, quatre situacions i cinc persones ho van ser amb la policia espanyola, totes, però, al CIE de la Zona Franca de Barcelona. La Guàrdia Civil no té cap cas denunciat i els funcionaris de presons tenen una persona afectada.

D'altra banda, als Mossos d'Esquadra se'ls van morir tres persones sota la seva custòdia. A banda, van morir 50 presos, 15 dels quals dins les presons, 18 fora i 17 en llibertat condicional, segons dades de la Conselleria de Justícia. En anys anteriors s'havien mort entre 40 i 60 presos cada any per diverses circumstàncies, sobretot malalties.

La CPDT va recopilar l'any passat un total de 260 denúncies contra els Mossos, la xifra més alta des que es fa l'informe, fins i tot per sobre de l'any 2009, amb contundents actuacions antiavalots contra els universitaris pel Pla Bolonya, o el 2011 amb el 'setge' al Parlament i el desallotjament dels 'indignats' de la plaça Catalunya. L'any 2013 només es van registrar 23 denúncies.

Pel que fa a condemnes per maltractaments i tortures, Catalunya va ser la segona comunitat amb la xifra més alta, 148 en total entre els anys 2001 i 2012, per sota de les 198 de Madrid, i per sobre de les 127 d'Andalusia. Els Mossos d'Esquadra van ser condemnats en 66 ocasions.