S'acosta el 22 de desembre i, per tant, la celebració de la Loteria de Nadal 2015. Molts aprofiten aquests dies per comprar un dècim per compte propi, mentre que altres recorren a les participacions (dividir un dècim entre molts), una alternativa que se sol usar molt en empreses, famílies i entre amics per poder repartir el pot (sempre i quan toqui).

Les participacions són un contracte entre dues parts. El comprador inverteix una petita quantitat a un nombre (o més) que, en cas de coincidir amb el número guanyador, atorgarà al seu amo una porció. És un sistema que no pot ser utilitzat pels distribuïdors habituals de Loteria, sinó que han de ser els particulars els que ho portin a terme.

Com es fan participacions?

El normal és que els números de la loteria es reparteixin de viva veu, sense cap tipus de contracte pel mig, però si es vol fer aquest tràmit bé i consciència, també per evitar sorpreses desagradables o malentesos, a l'hora de fer participacions és necessari complir amb els següents requisits:

1. L'organitzador de les participacions assumeix l'obligació del pagament a qui les hagin comprat, en cas de premi. La responsabilitat recau exclusivament en ell, sense que sigui possible reclamar a Loteries i Apostes de l'Estat. Es tracta d'un contracte únicament entre dues parts.

2. S'ha d'indicar el sorteig i data per al qual es participa (per exemple, Sorteig Extraordinari de Nadal 2015, a celebrar el 22 de desembre). També el nombre del desè, l'import total amb el que es juga ia part el donatiu addicional per a la causa benèfica corresponent, en el cas de les associacions. S'ha d'indicar que es tracta d'un "donatiu" i no un "recàrrec" referit a la retenció que aplica Hisenda.

3. Cal fer constar la raó social o denominació completa de qui organitza la venda de participacions, amb DNI i adreça postal, perquè a ell es dirigiran en cas que el bitllet sigui premiat.

4. Cal que aparegui en les paperetes que el 20 per cent dels premis grossos (superiors a 2.500 euros) anirà a Hisenda. L'any 2013 és el primer en què aquests premis estan gravats fiscalment i Loteries i Apostes de l'Estat ha recomanat incloure aquest avís per evitar reclamacions. Qualsevol guanyador podria exigir a l'organitzador el cobrament íntegre, de no estar indicat en la papereta.

5. S'ha d'indicar clarament -ja sigui en fotocòpia a color- el número que es juga a la porta o tauler d'anuncis del comerç o l'associació emissora de les paperetes. Així s'evita la possible venda de participacions falses. Com més persones coneguin el nombre i el disseny de la papereta, menys possibilitats de difusió tindran les falses.