'El que no explica l'anunci de la loteria de Nadal' és el títol donat pel professor de matemàtiques de la Universitat d'Alcalá d'Henares, David Ordre, a un vídeo en el qual explica les escasses probabilitats que una persona es faci amb els 640 milions d'euros de la grossa.

"Un parpelleig en deu dies", "una gota d'aigua en una garrafa de cinc litres", "una paraula en una novel·la com 'El Hobbit" són alguns dels exemples amb que l'autor del vídeo determina que la probabilitat d'obtenir un retorn de la despesa de 20 euros en un dècim de loteria és "una entre 100.000".

Sobre el treball, el seu creador considera que pot resultar "molt útil per a tots aquells que en aquestes setmanes prèvies al sorteig donen regna solta al seu costat emocional i es deixen portar per la musiqueta de l'anunci de la loteria de Nadal".

El vídeo ha obtingut una menció d'honor en la categoria de Treballs de Divulgació Científica, Mètode Científic i Pensament Crític en el certamen 'Ciència en Acció', ha informat la Universitat d'Alcalá en una nota.

La idea del treball va sorgir arran d'un article publicat pel professor al blog 'Xifres i Tecles' sota el títol 'Exemples per explicar a la teva àvia la probabilitat de tenir la grossa de la loteria de Nadal'.

La difusió del vídeo coincideix amb la presentació de l'anunci del sorteig de la loteria de Nadal de 2015, el personatge protagonista és un vigilant nocturn d'una fàbrica de maniquís.

"Una història preciosa que reflecteix el valor humà de compartir, fins i tot quan estem sols", ha assenyalat la presidenta de Loteries i Apostes de l'Estat, Inmaculada García Martínez, sobre la creació, que és obra de l'agència Leo Burnett.

El tradicional sorteig de Nadal, que se celebrarà el proper 22 de desembre, repartirà aquest any un total de 2.240 milions d'euros en premis.

La venda de butlletes per participar en la pluja de milions es va traduir el 2014 en 2.471.000 d'euros, un 4,64% més respecte a les de 2013.