El reconegut xef del restaurant La Xicra de Palafrugell, Pere Bahí Fàbregas, va morir ahir als 77 anys d'edat. Nascut a Girona però veí de Palafrugell, la cuina catalana no només perd un dels grans exponents sinó també a un comunicador nat, músic, escriptor i artista.

Les múltiples facetes de Bahí -que els gironins recordaran actualment perquè era un dels tres conductors, i des de fa ja vuit anys, del programa «La Taverna de la Rambla» de FeM Girona al costat d'Eduard Cid i Pep Rodríguez- les recordava ahir el gerent del Gremi d'Hotelers de la Costa Brava Centre, Martí Sabrià, molt pròxim al cuiner de Palafrugell.

«Tenia aquest perfil empordanès de saber viure, ho dominava tot, pintava, escrivia, cuinava, xerrava, cantava... i d'això n'havia fet una manera i estil de viure, que feia una mica d'enveja», va explicar. Bahí sabia «combinar diferents arts i arra d'això tenia unes amistats molt amples», va prosseguir.

Sabrià va recordar els inicis del restaurant La Xicra de Palafrugell, que va obrir les seves portes el 1984 com una cafeteria-granja. De fet, l'any 2007, la Generalitat va concedir la Medalla de Turisme de Catalunya a Bahí, el qual va reconvertir la granja en restaurant «arrel d'una crítica culinària i donada la seva afició a la cuina», explicava el Govern quan li va concedir la distinció recordant la seva col·laboració amb el Patronat de Turisme per promocionar la cuina empordanesa a Espanya i Europa.

Com a escriptor, el gerent del gremi d'Hotelers de la Costa Brava Centre en destacava el llibre de receptes «El que menjava Josep Pla, les millors receptes de l'Empordà petit». Segons Sabrià, «va posar quantitats i fórmules al que Pla nomes parlava literàriament». Bahí també va escriure «Sabor Empordanès: els millors plats de la cuina del Baix Empordà», un llibre que per Sabrià caldria reeditar.

El creatiu xef, conegut per alegrar les sobretaules amb converses i música, va cantar havaneres amb grups com Peix Fregit, els Pescadors de l'Escala i Port Bo. Actualment, i de manera informal, cantava amb Pep Rodríguez. S'anomenaven «Els que canten», nom que Sabrià explicava es van posar perquè allà on anaven els presentaven dient: «... i ara animaran la vetllada els que canten».