Carles Capdevila, director del diari ARA, professor de Comunicació a la Universitat de Barcelona i productor executiu de l´APM de TV3, ha donat una sèrie de pautes sobre educació a les 400 persones que s'han reunit a escoltar-lo, aquest dijous, dia 5, a la nit, a l'escola La Salle de Figueres.

Partint d'anècdotes personals i del seu paper com a pare de quatre fills, el ponent ha fet riure el públic fent un repàs a situacions còmiques que es donen en totes les etapes del creixement d'un nen, des que és un nadó fins que arriba a l'adolescència. "A casa, hem reinventat la teoria de la relativitat. Quan va néixer el primer, esterilitzàvem el xumet moltíssim; amb el segon, si queia en un lloc molt brut el passàvem per sota l'aixeta; quan va néixer el tercer, només si el xumet queia en un lloc molt brut i hi havia tres testimonis el fregàvem una mica amb la màniga, i quan va néixer el quart, a aquest ja no li queia el xumet", relata, sempre somrient i contagiant el públic.

Carles Capdevila és del parer que els pares han de preguntar els fills sempre, encara sabent que no obtindran resposta. Ha exemplificat aquesta part de la seva ponència amb el simpàtic interrogatori d'un pare a un fill adolescent: Pare: "On vas?" Fill: "Enlloc"; Pare: "Amb qui has quedat?" Fill: "Amb ningú"; Pare: "Què has fet?" Fill: "Res". "Sabem que no ens contestaran, però nosaltres hem de seguir preguntant", afirma el conferenciant.

Entre les moltes situacions en què es troben els pares en el dia a dia amb els seus fills, per a Carles Capdevila és molt important la transmissió de valors. "Els valors -comenta- no es transmeten amb discursos i amb sermons, es transmeten amb l'exemple."

Els cinc sentits bàsics de l'educació

També considera fonamental que els pares no perdin de vista quins són els cinc sentits bàsics de l'educació: el sentit comú, el sentit del ridícul, el sentit del deure, el sentit de la moral i el sentit de l'humor. "Un nen se sent estimat quan els pares l'eduquen amb seguretat. No s'ha de ser rigorosíssim, en l'educació, però sí estable", anota, alhora que hi afegeix: "Un nen que té uns pares amb criteri és més feliç."

Carles Capdevila acaba de publicar el llibre 'Entendre el món. Converses amb onze pensadors contemporanis', de l'editorial Arcàdia. En acabar la xerrada, ha signat exemplars.