La seu dels Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres s'ha tornat a quedar petita, una vegada més, durant un dels actes organitzats per l'associació. Aquesta vegada, els Amics han presentat davant d'un públic multitudinari, el segon volum de la sèrie Episodis, que en aquest cas està dedicat a l'advocat i militar figuerenc Joan Clarós i Presas (1749-1827) un destacat heroi de la Guerra Gran i de la Guerra del Francès que havia passat desapercebut en els darrers dos segles.

La tenacitat d'un dels seus hereus, Domingo Neuenschwander de Clarós, i les ganes d'aprofundir en el personatge per part de Jaume Simón, coordinador de l'obra, han fet possible que aquests darrers mesos hagi sortit a la llum el documental Joan Clarós, una pedra a la sabata de Napoleó, i el llibre biogràfic del personatge.

Els fets narrats en ell, rigorosament històrics, situen Clarós com un dels principals i més exitosos lluitadors gironins i empordanesos en aquella època convulsa. La presentació, a part dels dos autors esmentats, també va comptar amb la presència del president del Consorci del Castell, el tinent general Carlos Díaz Capmany, i el president dels Amics, Antonio Herrera. Ambdós han intervingut en l'elaboració del llibre amb aportacions.