El 'Document del Mes' que l'Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta aquest mes d'octubre a través del seu apartat web (www.roses.cat), forma part en aquesta ocasió del propi Fons de l'Ajuntament de Roses, concretament de la seva secció de Serveis Econòmics. A partir de la documentació relacionada amb dos pagaments datats de l'any 1937, un relatiu a la reparació de la ràdio municipal i un altre de medicaments destinats a beneficència, l'Arxiu mostra l'exhaustiu control que els municipis han de realitzar de la seva despesa.

Controlar l'origen i el destí dels diners municipals ha estat històricament una de les funcions administratives de qualsevol ajuntament, tasca que es materialitza en nombrosos documents d'intervenció que, en el cas de Roses, després de la seva utilitat administrativa, van ser relligats en libres de comptes a partir de 1923 (primer any que es conservaren) i conservats a l'Arxiu Municipal.

El 'Document del Mes' d'aquest mes d'octubre fa incís en aquest apartat i publica documents diversos de l'exercici pressupostari corresponent a 1937, relatius al pagament de la reparació de la ràdio del municipi a càrrec d'Establiments Crumols (d'un import de 70 pessetes), així com el del farmacèutic Pío M. Gállego pel medicaments socials destinats a les classes populars (100,60 pessetes).

Documents que permeten comprovar com tot tipus de despeses, des de la construcció d'un pont fins als rebuts de telèfon o la compra de paper, queden registrades meticulosament en la comptabilitat municipal i han de ser intervingudes per al seu control econòmic.