Les lleixes de la botiga pràcticament buides i les llàgrimes de Joan Ventura i d´Enriqueta Cullell simbolitzen l´adéu a l´última llibreria de la Jonquera. Encara hi ha clients que passen a acomiadar-se, a abraçar el matrimoni que durant els últims 27 anys ha servit diaris i revistes i tota mena de gènere de papereria a primera línia del nucli urbà, al peu de la N-II.

Joan Ventura i Enriqueta Cullell s´han jubilat sense que a la llibreria hi hagi un relleu generacional, ja que els seus dos fills estan establerts a la Garrotxa i han encaminat la seva vida professional al marge de la botiga. La tradició llibretera, de fet, la van introduir a la família Joan i Enriqueta, quan van descobrir que l´explotació agrària que regentaven al Mas dels Estanys de la Jonquera no era viable. "El 1986, quan vam entrar al Mercat Comú, les quotes lleteres es van posar pels núvols i se´ns va fer molt difícil treballar en una granja de vaques", recorda l´home.

El matrimoni va comprar, aleshores, el local on va instal·lar la Llibreria Élite, el 1987, en un moment en què al poble ja hi havia tres llibreries més. De mica en mica, aquests tres establiments van anar tancant i Élite va sobreviure en un mercat que, segons comenta Joan Ventura, al principi era molt engrescador però que cada cop s´ha tornat més complicat.

"Tocàvem molta papereria, però el que més veníem eren diaris i revistes. Va haver-hi una època en què teníem a la venda 450 títols de diaris i revistes", diu Joan Ventura, mentre parla de la seva clientela: "Obríem a les 7 del matí i ja ens esperava el primer torn, el de la gent dels bars, els jubilats que no poden dormir, gent de Cantallops, el fuster, el barber... El segon torn, com en dèiem nosaltres, era el de la gent gran, i, al llarg del dia, molta gent entrava a la botiga, sobretot gent de la Catalunya Nord molt fidel i gent de pas."

Els últims mesos, en un dels aparadors de la Llibreria Élite ha penjat un cartell de "Es traspassa", però aquesta gestió no ha estat possible. Ara, el local està en lloguer. A l´interior encara es conserva tota la seva estructura amb els pocs articles que no s´han venut en la liquidació.

Joan Ventura i Enriqueta Cullell diuen que han plorat molt perquè la llibreria els ha donat moltíssimes satisfaccions. "La vam obrir amb molta il·lusió i l´hem tancada amb molta pena", coincideixen.

"Hem fet molt bones amistats i molts dels clients eren com família, per a nosaltres. Molts d´ells han plorat també, però ja els hem dit que no ens movem de la Jonquera, que ens trobaran sempre", s´emociona Enriqueta Cullell, la qual reconeix que la llibreria no ha estat tant un punt de venda del poble sinó un espai de socialització que els ha permès conèixer "gent molt agradable".

Tot i que asseguren que els costarà desenganxar-se de la rutina de despatxar darrere un taulell, els dos tenen clar que a partir d´ara els toca dedicar-se a altres ocupacions, com fer d´avis dels seus quatre néts i sortir a caçar bolets.