El Grup de Periodistes Ramon Barnils i l'Amical Wikimedia, amb la col·laboració de Catalunya Ràdio, duran a terme aquest divendres la Viquimarató Ramon Barnils. L'objectiu de la iniciativa és millorar la cobertura sobre Barnils a la Viquipèdia, actualitzant i renovant la seva entrada i altres articles relacionats. La Viquimarató tindrà com a punt neuràlgic la seu de Catalunya Ràdio, des de les 8 de matí i durant tot el dia, on precisament Barnils va desenvolupar gran part de la seva trajectòria periodística. Des d'allà, un equip de viquipedistes, de socis del Grup Barnils i de familiars i amics del periodista aniran actualitzant les entrades. La jornada també es podrà seguir des de les xarxes socials

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar l'article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre altres. Així s'explica a l'entrada/convocatòria que els impulsors de la viquimarató dedicada a Barnils han creat precisament a Viquipèdia per deixar constància de la trobada.

El periodista i professor universitari Ramon Barnils, nascut a Sabadell l'octubre del 1940, va col·laborar en nombrosos mitjans de comunicació en llengua catalana, entre els quals hi ha la revista El Temps i Catalunya Ràdio, i va impulsar, al començament dels anys 80, el primer servei de notícies en català a l'Agència Efe.

En el vessant radiofònic, són destacables les seves col·laboracions en programes de Catalunya Ràdio com "El lloro, el moro, el mico i un senyor de Puerto Rico" i "El mínim esforç". Últimament, havia col·laborat en la tertúlia radiofònica "Postres de músic". El seu estil crític amb la societat dominant es va plasmar, també, en escrits als diaris Tele/Exprés, El Correo Catalán, El Món, El Be Negre, l'Avui, El Temps, el setmanari Presència i, més recentment, La Vanguardia i El Mundo. A l'Avui va ser l'impulsor, el 1987, del setmanari satíric Ahir.

També va dirigir la revista de la CNT Solidaritat Obrera i va ser autor i traductor de diversos llibres, entre els quals La torna de la torna (1984), sobre l'assassinat de Salvador Puig Antich. El seu últim llibre va ser "Història crítica del Barça" (1999).