La 25a edició del Concurs de Castells de Tarragona comptarà enguany amb nou colles debutants. Així es desprèn de la relació d'agrupacions participants que s'ha fet pública aquest dijous, després que s'hagi tancat el període per puntuar en el Rànquing Estrella. Un total de set colles s'estrenaran el 28 de setembre a Torredembarra en l'antic Concurs7, mentre que els Castellers d'Esparreguera i els Salats de Súria debutaran el dissabte 4 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça. Els Minyons de Terrassa han renunciat novament a participar en la diada del diumenge 5 d'octubre, on la principal novetat respecte a l'edició passada ha estat la classificació dels Nens del Vendrell en lloc dels Castellers de Lleida.

Les colles participants s'han escollit a partir del Rànquing Estrella, que avalua les cinc millors actuacions realitzades per cada colla des de l'1 de setembre de 2013 fins al passat 31 d'agost, segons ha recordat la tinent d'alcalde de Cultura, Begoña Floria. Les 12 primeres colles actuaran el diumenge 5 d'octubre a Tarragona, les 18 següents ho faran el dissabte 4 d'octubre també a la Tarraco Arena Plaça, mentre que les colles restants obriran el Concurs el diumenge 28 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra, en una jornada hereva de l'antic Concurs7. Tot i que el Concurs es desenvolupa en tres jornades diferents, hi haurà una normativa comuna, un mateix jurat i una única classificació final.

Les colles debutants enguany són els Castellers d'Esparreguera, Salats de Súria, Castellers de Berga, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Vailets de l'Empordà, Colla de Castellers de Caldes de Montbui, Colla Castellers Nyerros de la Plana i Castellers de les Roquetes. Finalment també s'hi podria incloure als Castellers de Mollet del Vallès, que encara han de confirmar si accepten participar-hi.

La directora castellera del Concurs, Ester Roca, ha admès que, a banda de la renúncia dels Minyons de Terrassa, set colles més que s'havien classificat per a la nova jornada de Torredembarra, també han declinat participar-hi per problemes d'agenda. La majoria, segons ha explicat, han adduït que tenien actuacions compromeses amb anterioritat. "Moltes d'aquestes colles ja ens han dit que hi haguessin volgut participar i que tindran més previsió de cara a futures edicions", ha apuntat.

Davant d'aquestes renúncies, la relació de colles participants en la diada del 28 d'octubre són: Tirallongues de Manresa, Castellers de Berga, Castellers de Mallorca -que participen al concurs per segona vegada, després de fer-ho l'any 2002-, Castellers de Badalona, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Vailets de l'Empordà, Colla de Castellers de Caldes de Montbui, Castellers d'Altafulla, Castellers de Castelldefels, Colla Castellers Nyerros de la Plana i Castellers de les Roquetes, a l'espera de confirmar-se si la dotzena colla participant a la jornada de Torredembarra són els Castellers de Mollet del Vallès.

Pel que fa a la jornada de dissabte 4 d'octubre, les colles participants són els Xicots de Vilafranca, Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat, Xics de Granollers, Sagals d'Osona,

Moixiganguers d'Igualada, Castellers del Poble Sec, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Terrassa, Castellers de Lleida, Bordegassos de Vilanova, Castellers d'Esplugues, Castellers de la Sagrada Família, Xiquets del Serrallo, Colla Jove de Castellers de Sitges, Castellers d'Esparreguera, Nois de la Torre i Salats de Súria.

Finalment, les colles classificades enguany per a la jornada del diumenge 5 d'octubre són els Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus, Castellers de Sabadell i Nens del Vendrell -l'única novetat de la jornada respecte a l'edició del 2012-.

D'altra banda, aquest dissabte a dos quarts d'una es farà a l'Antiga Audiència de Tarragona el sorteig de l'ordre d'actuació i d'ubicació a plaça del certamen, en un acte que comptarà amb la participació de castellers històrics de les sis primeres colles classificades en el darrer Concurs com a mans innocents. Així mateix, dilluns que ve es posaran a la venda a través d'Internet 5.000 entrades per a la jornada del diumenge 5 d'octubre a la Tarraco Arena Plaça.