17 de juliol de 2014
17.07.2014

La Garota d´Empordà estrena nou disc, 'Vents a favor 2014'

Presenta, entre d'altres. una havanera inèdita amb lletra de Francesc Cruanyes i Xavier Falgarona

17.07.2014 | 17:45
La Garota d´Empordà

El grup d´havaneres La Garota d´Empordà acaba de treure al mercat un nou disc amb cançons marineres, populars, sardanes, adaptacions i composicions inèdites. En total, deu temes que enriqueixen la llarga trajectòria del grup de Xavier Falgarona, el degà de l´havanera en actiu, amb vora quaranta anys ininterrompudament als escenaris.

'Vents a favor 2014', amb una clara referència al moment social i polític que viu el país, és el títol genèric del disc, el cinquè de la formació amb Xavier Falgarona a la direcció musical, acordió i veus, Josep Garcia, tenor, i Òscar Tanús, guitarra i veus

Les cançons, una a una

'Carmen'. Adaptació de l´havanera de la coneguda obra de Bizet que es mescla amb la lletra de El meu avi. Idea original i adaptació de X. Falgarona.
'Cala Prona'. Havanera inèdita dedicada a aquesta cala de la Mar d´Amunt de Cap de Creus, amb lletra de Francesc Cruanyes i música de X. Falgarona.
'A navegar'. Rumbeta marinera original de Quim Xena.
'Cap de Creus'. Popular sardana que cada primer d´any es canta en l´aplec del Sol ixent al far de Cap de Creus, en l´albada de l´1 de gener. Lletra de Francesc Gay i música de Rafael cabrisas i Palau.
'Vila de Llers'. Cançó que ha esdevingut una mena d´himne d´aquesta població empordanesa, popularitzada per la coral "Cantaires de Llers", amb lletra de Carles Fages de Climent, autor de "Les bruixes de Llers", i música de X. Falgarona.
'Somni'. Havanera molt antiga (1875) amb música del cubà José White i lletra adaptada de Josep Garcia.
'Auca de la Gala i en dalí'. Un tema divertit sobre el geni figuerenc i la seva musa sobre un text de Carles Fages de Climent musicat per X. Falgarona.
'Conxa petita'. Una altra composició inèdita amb lletra de la poetessa Montserrat Vayreda i música de X. Falgarona.
'La barca xica'. Havanera tradicional a moltes cantades, amb lletra de Rafel Llop i música de Josep Maria Roglan.
'La meva àvia' €que no va anar a Cuba, com l´Avi€ Composició original que vindica el paper de la dona quan els seus marits es feien a la mar. Música i lletra de X. Falgarona.

Fill d'una nissaga

Xavier Falgarona pertany a una nissaga de músics amb arrels a la cèlebre Escola de Peralada. Músic i compositor, també es dedica a la docència i ha dirigit diverses corals. En el terreny de l´havanera, ha format part de Els Pescadors de l´Escala, grup del qual va ser director musical (1977/1983), Oreig de Mar (1985/1989), i el 1990 fundà La Garota d´Empordà, que ja duu 24 anys innovant i cantant arreu del país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook