Elenc de luxe el que s'ha vist aquest diumenge a la tarda en l'espectacle 'Ferran Adrià i la fàbrica de menjar solidari', que té per objectiu recaptar fons per el Casal dels Infants. El Gran Teatre del Liceu ha estat l'escenari escollit on un pòquer de cuiners internacionals -format per Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Cristian Escribà i Joan Roca-, han explicat aspectes de la cuina del 1700, en un any en què es commemora el Tricentenari dels fets del 1714. Cares conegudes com el periodista Josep Cuní o el xef Alberto Chicote han participat també en el muntatge, on no ha faltat l'humor de la mà d'alguns dels personatges del programa de televisió 'Polònia'.

Precisament el 'Ferran Adrià' televisiu, encarnat per l'actor Cesc Casanovas, ha estat el primer en trepitjar de l'escenari després de la presentació de Cuní. S'ha projectat, a més, un vídeo on l'Adrià fictici investigava vestigis de la cuina del 1700 al Born Centre Cultural.

Tot seguit han entrat a escena Ruscalleda, Adrià i Roca per explicar alguns dels productes més emprats en aquella època: des de la patata al tomàquet passant per la carxofa o la carn. Amb guió i direcció de Minoria Absoluta, 'Ferran Adrià i la fàbrica de menjar solidari', ha volgut acostar a tots els públics la història i els secrets de l'alta gastronomia catalana a través de l'humor i l'entreteniment.

Moments abans de l'inici de l'espectacle, Joan Roca assegurava que per a ell era més difícil estar davant d'un públic en un teatre que mantenir les tres estrelles Michelin. "És més difícil estar sobre l'escenari per a nosaltres, quan sortim del nostre àmbit natural, que és una cuina, sempre costa més", ha comentat. Tot i així ha admès que amb el creixement de la seva popularitat i la dels seus germans al capdavant del 'Celler de Can Roca', "cada vegada més en sentim més còmodes en els escenaris", ha indicat.

Objectiu Solidari

La segona edició d'aquesta campanya té la intenció de superar els 130.000 euros recaptats l'any passat en benefici del Casal dels Infants. "És projecte meravellós, un mirall per les altres institucions", ha dit Ferran Adrià sobre el Casal, del qual el xef confia que "la gent tingui consciència de l'important que és col·laborar amb la societat".

El Casal dels Infants

Els diners recaptats amb l'espectacle d'aquest diumenge i amb altres accions relacionades amb la campanya solidària es destinaran al Casal dels Infants. Fundada l'any 1983 al barri del Raval de Barcelona, l'associació concentra els seus esforços en tots aquells infants i joves amb dificultats que tenen determinades necessitats socials depenent del lloc on visquin. "Però des del Casal sempre hem dit que la pobresa no ha de ser hereditària", ha comentat Lluís Prats, vicepresident de l'entitat.

L'acció social, la incidència política i la sensibilització, la mobilització ciutadana i el voluntariat actiu, són alguns dels eixos principals de l'associació, en el que hi treballen i col·laboren més de 800 persones en un total de 42 projectes. Alguns des barris on està present l'entitat són els del Raval i el Besòs, a Barcelona; el barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs i els barris de Sant Roc i Llefià, a Badalona.

El Casal també arriba a Santa Coloma de Gramenet i a Salt i a més té projectes de cooperació amb entitats del Marroc. En les darreres dades disponibles, l'any 2012 el Casal d'Infants va recaptar més de cinc milions d'euros. D'aquests prop del 41% procedien del sector pública, i el 59% restant de finançament privat.

Els 130.000 euros recaptats en l'anterior campanya -gràcies també a la contribució de mig centenar d'empreses i organitzacions-, van destinar-se a activitats d'estiu per a aquells infants i adolescents que, una vegada acabat el curs, no tenen l'oportunitat de fer activitats extraescolars. "Amb aquests diners vam aconseguir triplicar les places disponibles", ha destacat Prats. "Són uns diners que es transformaran en oportunitats", ha conclòs.