Un any més, El Port de la Selva mou l'esquelet seguint els ritmes dels sons més electrònics, del hip-hop, el funky o el techno dur. La petita població de l'Alt Empordà s'ha tornat a omplir amb centenars de menuts i no tant menuts, vinguts d'arreu de les comarques gironines, barcelonines, lleidatanes o des de França. Enguany, el festival ha posat especial atenció en el hip-hop amb actuacions del raper Tremendo, Busy P o mostres de 'beatboxing' de la mà de Markooz, un dels millors de l'escena actual internacional. No obstant això, el plat fort ha estat el concert del fenomen DMK que han actuat per primer cop a Europa mostrant les seves versions originals de les cançons de Depeche Mode.

Una mica de 'reggae', tocs de 'ska', ritmes 'drum and bass', hip-hop i timbres de techno; tot això barrejat amb sons electrònics i surt la tercera edició del SonarKids. La estampa més generalitzada d'aquest dissabte al passeig marítim del Port de la Selva eren famílies, somriures, alegria, música i ball. Un ball que seguia uns ritmes a l'estil hip-hop que han fet moure l'esquelet de tots els assistents.

Des de primera hora del matí, aquesta petita localitat de l'Alt Empordà s'ha anat omplint de vehicles, visitants i turistes que no es volien perdre l'oportunitat de rememorar vells temps i iniciar els seus petits en un món musical poc tradicional. "És un festival que s'adapta molt bé als infants, a nosaltres ens agrada la música electrònica, anàvem al Sónar, però ara amb criatures és diferent i el certamen és una bona iniciativa per a famílies", detallava un dels pares, en Dani, que havia vingut des de Caldes de Malavella amb la Mariona, la seva filla de menys d'un any.

"Enguany hem tornat a portar l'escenari al bell mig del passeig marítim i la gent pot gaudir de propostes musicals i cinc experiències creatives", ha explicat la coordinadora del certamen electrònic, Astrid Rousse. En aquesta tercera edició i després de passar per tota mena d'estils musicals, el festival ha volgut apostar pel hip-hop. Per això, gran part de les actuacions estan relacionades amb aquest estil o donen a conèixer variants diverses com el 'beatbox'. "La veritat és que el poble es bolca molt amb el SonarKids, estem en un entorn privilegiat i la previsió de temps és bona, esperem que la gent no dubti en animar-se i que igualem els 5.000 visitants de l'any passat, amb això estarem més que contents", ha valorat la coordinadora.

Tallers originals per a petits i grans

A part del gran repertori musical, el festival també ofereix tallers originals com 'Pintatelotu', on els infants poden jugar amb tota mena de materials i acolorir samarretes, dibuixos i tot allò que ells vulguin. També destaca el taller on els menuts poden construir petits robots o monstres amb capses de llumins, els infants més petits poden experimentar i despertar el seu sentit musical amb Nino Percussion o, fins i tot, aprendre a punxar de la mà d'acadèmia oficial de DJs, fundada l'any 1993, Plastic i Pioneer DJ. L'Escola de Música Avançada i So EUMES de Girona també s'ha volgut sumar al projecte i ofereix un taller d'introducció al món del 'beatbox'. Tot i això, el taller que ha aconseguit més èxit aquest dissabte ha estat la popular taula interactiva i tàctil inventada pel Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, el Reactable, que permet crear sons mitjançant cubs.

Tal i com ha detallat Rousse, un dels plats més forts d'aquesta edició és el grup DMK, el fenomen colombià que ha arrasat a les xarxes socials i al canal Youtube. Es tracta d'un grup format per un pare, en Dicken Schrader, i el seus dos fills - la Milah i en Korben de 10 i 7 anys- que interpreten i versionen 'hits' del grup anglès Depeche Mode amb tota mena d'instruments de joguina com flautes, panderetes i altres elements reciclats. "Des de fa temps que coneixia el Sónar i SonarKids i mai m'hagués pensat que podria venir a tocar aquí i, a més, amb els meus fills. Crec que el festival fa una funció clau d'apropar la música als nens i unir generacions", ha comentat Schrader.

El grup fa quatre anys que interpreta cançons de la formació anglesa i, actualment, els seus vídeos sumen més de 6 milions de visites. Aquesta és la primera vegada que la formació actua a tot Europa. "Vam començar això dels vídeos com un joc, mai vam pensar que seriem entrevistats per això o que aniríem d'escenari en escenari. Estem molt contents, ens sentim molt ben acollits i ens agradaria molt fer una gira per tot Europa", ha explicat el pare. Els seus dos fills han subratllat que els hi encantava poder formar un grup i treballar en equip.

A més de DMK, el festival ha previst un reguitzell d'actuacions com les d'Alizz, Tremendo, Busy P, Pau Riba i els 40 Gripaus, Fantastic, Plastic DJs, Molts Records Kids o Markooz. El cantant d'aquest últim grup, en Marcus, porta 10 anys dedicant-se al món del 'beatbox' i ha fet un espectacle didàctic on ha ensenyat algunes de les bases d'aquest "art". "M'alegra molt poder tornar, considero que els nens ja estan molt introduïts en el món de la electrònica, amb 12 anys ja saben molt d'aquest tema però cal donar-ho a conèixer més perquè tant el 'beatbox' com la música electrònica és una bona eina per desenvolupar el potencial que té cada infant", ha valorat. La programació la completen uns clàssics del SonarKids, el grup de ballarins de 'street dance', Brodas Bos.

La gran majoria d'assistents que s'han apropat aquest dissabte fins al Port de la Selva eren veïns de les comarques gironines, barcelonines, lleidatanes i, fins i tot, procedents de França. La gran majoria dels menuts afirmaven que els agradava molt la música electrònica perquè és un "estil més modern, que fa ballar i divertit". En principi, l'organització té previst retornar l'any vinent a l'Alt Empordà tot i que esperen poder realitzar una activitat que uneixi música, mar i vaixells. "El nostre repte és poder sortir al mar amb una embarcació, esperem poder comptar amb l'ajuda del consistori", ha conclòs Rousse.