'La resposta a l'Alzheimer està en la música'. Amb aquest lema, la Fundació Pasqual Maragall celebra aquest dissabte a la nit al Palau Sant Jordi un concert únic amb l'objectiu de recaptar fons per a la investigació d'aquesta malaltia neurodegenerativa.Una malaltia que suposa el 60% dels casos de demència, dels quals se'n diagnostica un cas nou al món cada quatre segons. Les veus de Serrat, Barbara Hendricks, Noa, Miguel Poveda i Sílvia Pérez Cruz s'uneixen a l'Orquestra Simfònica del Vallès -dirigida per Joan Albert Amargós-, en un recital per solidaritzar-se amb els afectats i per sensibilitzar sobre la necessitat de seguir investigant sobre l'Alzheimer.

La Fundació Pasqual Maragall va néixer l'abril del 2008, sis mesos després que l'expresident de la Generalitat entre els anys 2003 i 2006 i alcalde de Barcelona durant els Jocs Olímpics del 1992 anunciés públicament que patia la malaltia, de la qual se'n desconeixen encara les causes exactes i, per tant, no hi ha un tractament que retardi o freni la seva evolució. El progressiu envelliment de la població fa que malalties com la de l'Alzheimer estiguin cada vegada més presents a la societat.

Duets de luxe

Els artistes participants en el concert ho han fet per amistat a la família Maragall. Sense comptar a Amargós, el primer de sortir a escena ha estat Joan Manuel Serrat, qui poc després ha donat el relleu a Sílvia Pérez Cruz. Junts, han finalitzat el primer bloc del recital cantant un emotiu 'Paraules d'Amor'. Emotiva també l'entrada de Barbara Hendricks, que ha interpretat 'El Cant dels Ocells' de Pau Casals, per després canviar a la conegudíssima 'Habanera' de l'òpera 'Carmen' de Bizet.

Abans, Noa i Miguel Poveda han posat la nota ètnica i més rítmica de la vetllada. La primera, anant des del pop fins a les cançons tradicionals i l'òpera, i el segon, acompanyat pel guitarrista Juan Gómez 'Chicuelo', ha tocat fins més enllà de la fibra flamenca amb peces com un poema musicat de Lorca, arranjat per Amargós.

'L'Himne de l'Alegria' de Beethoven, cantada per Hendricks era el preludi d'una recta final apoteòsica. Novament, Serrat ha sortit a l'escenari per cantar un dels seus temes més coneguts 'Mediterráneo', a la que poc després s'han afegit la mateixa Barbara Hendricks, Noa, Poveda i Pérez Cruz, aquests darrers com a representants dels diversos matisos culturals mediterranis. Un moment apoteòsic només superat quan Maragall ha pujat a l'escenari acompanyat de la seva esposa Diana Garrigosa. El Sant Jordi en ple s'ha posat dempeus per aplaudir-lo.

Segons els organitzadors, s'havien posat a la venda unes 10.000 entrades que, poc abans que comencés el concert, estaven a punt d'exhaurir-se. Els qui no han pogut assistir al recital però han volgut contribuir a la causa contra l'Alzheimer, ho han pogut fer pagant una entrada a la 'fila 0', de la vetllada.

Els assistents

El Palau Sant Jordi ha reunit, entre d'altres personalitats, a tres expresidents de la Generalitat: el mateix Maragall, el seu predecessor, Jordi Pujol -que ha vingut acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrussola-, i el successor, José Montilla. També ha assistit qui havia ocupat abans que Maragall l'alcaldia de Barcelona, l'exvicepresident del govern espanyol i de Caixa Catalunya, Narcís Serra. L'ara batlle de la capital catalana, Xavier Trias, ha entrat al pati de butaques del Sant Jordi conversant amb el portaveu del grup parlamentari del PSC, Jaume Collboni.

D'altra banda, tot i que l'actual president del Govern, Artur Mas, no ha estat entre el públic, sí que han vingut diversos representants de l'executiu català. És el cas del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el d'Economia, Andreu Mas-Colell i el conseller de Salut, Boi Ruiz. Una estona després ha arribat Helena Rakósnik, acompanyada de la seva filla gran i el seu gendre. Altres cares conegudes de l'esport, la cultura i la comunicació també es trobaven entre els convidats. És el cas del periodista Jordi Évole, la nedadora de sincronitzada Ona Carbonell o l'escriptor Eduardo Mendoza.