L'Àngel Almazán, propietari d'un estanc a Girona, és un dels qui a partir d'avui ja té butlletes de la Grossa de Cap d'Any, la loteria catalana. De moment, hi ha més de 2.000 establiments autoritzats per vendre-la arreu de Catalunya i, d'aquí a uns dies aquesta xifra ascendirà fins als 25.000. Almazán ha demanat 300 butlletes -deu sèries- de la nova loteria, i a hores d'ara ja té por de fer curt. "Fa dies que la gent em demanava quan començaríem a vendre'n, i tinc fins i tot números reservats", explica. Entre les peticions, destaquen el 1714 i el 2014. "Amb aquesta rauxa que els catalans portem a dins, tenim ganes que la Grossa de Cap d'Any funcioni per anar desbancant l'estatal", diu l'estanquer.

"Amb la Loto Catalunya, tot queda a casa". Aquest cartell, que duu de fons una estelada, es troba en un lloc destacat de l'estanc del carrer Ciutadans de Girona. Al costat d'altres (com bars i quioscos), aquest establiment és un dels 2.200 que, arreu de Catalunya, a partir d'avui ja estan autoritzats per vendre números de la Grossa de Cap d'Any.

El seu propietari, Àngel Almazán, ha rebut a quarts d'onze del matí les 300 butlletes -deu sèries- que havia demanat. En té una de cada terminació, de l'1 al 10, perquè així, com explica, s'assegura que "a tothom li agradi aquell número que compri". Cada butlleta es ven per 5 euros.

Només aquest primer dia, ell sol ja ha venut una dotzena de butlletes. Per això, a hores d'ara ja té por que farà curt. I és que, apart de números que ja té reservats, també hi ha hagut empreses que l'han trucat interessant-se per vendre participacions. Això sí, a diferència de la Grossa de Nadal, aquí els números no es poden fraccionar tant.

Tot i això, però, Almazán explica que això s'ha de veure en positiu. "Així ens assegurem que donarem els premis a algú, que és el que ens fa més il·lusió, i que no en quedarà cap per entregar", diu l'estanquer de Girona.

A més, el preu al qual es ven cada bitllet (5 euros en comptes dels 20 que costa la loteria estatal) també fa preveure que hi haurà més compradors que s'engresquin a adquirir-ne. "La situació actual també ho demanava", hi afegeix Àngel Almazán, en referència a la crisi.

El 1714 i el 2014, els més demanats

A l'hora de demanar números, els gustos dels qui decideixen provar sort, en el cas de la Grossa de Cap d'Any, són clars. I és que tot allò que envolta la independència i el sentiment nacional, aquí hi juga fort. Per això, no és d'estranyar que el 1714 (la Guerra de Successió) i el 2014 (data fixada per a la consulta) siguin els més sol·licitats. "Els qui gestionen la nova loteria ja ens van dir que no ens hi engresquéssim a demanar-los, però aquests també són els que la gent vol", concreta l'estanquer.

Pel què fa al ritme esperat de vendes de la nova loteria, Àngel Almazán assegura que estan "esperançats" que sigui un èxit. "Amb aquesta rauxa que els catalans portem a dins, tenim ganes que la Grossa de Cap d'Any funcioni per anar desbancant l'estatal", diu l'estanquer.

100.000 euros el Primer Premi

La Grossa de Cap d'Any se sortejarà el 31 de desembre i donarà el 70% de tot allò recaptat en premis. La resta, es destinaran a programes d'infància a Catalunya. El primer premi del sorteig serà de 100.000 euros per bitllet (20.000 per euro jugat); el segon, de 32.500 euros i el tercer, de 15.000 euros.

La nova loteria catalana posa a la venda 100.000 números i s'han emès 30 sèries de cada número. En total, 15 milions d'euros (MEUR). De moment, ja hi ha 2.200 establiments (estancs, quioscos i bars, sobretot) que poden vendre la nova loteria. En els propers dies, però, aquesta xifra ascendirà fins als 25.000 arreu de Catalunya, perquè s'hi afegiran les botigues.