L'estiu és moment per gaudir de les vacances i hi ha diverses maneres de fer-ho. Una de les opcions a triar és que han escollit molts joves de Catalunya en passar les seves vacances en campaments d'estiu, camps de treball o sortides amb grups excursionistes o escoltes. Aquestes activitats per tal de millorar la conservació de paisatges, elements i sistemes naturals han arribat fins als Aiguamolls de l'Empordà. Aquests organitzen un seguit d'activitats amb l'objectiu de vetllar que l'educació ambiental s'estengui a tots els visitants del Parc o de les zones properes a la comarca. També volen informar a la societat sobre les novetats interessants del Parc. Tota persona que ho vulgui pot demanar col·laborar amb el Parc per poder ajudar en els aspectes organitzatius que calgui. La participació és voluntària i oberta a tothom qui estigui interessat. Aquest és el cas dels minyons escoltes de Badalona que aquesta setmana han passat pels Aiguamolls de l'Empordà i han fet feines de neteja i manteniment dels itineraris que el Parc ofereix.

Totes aquestes activitats estan relacionades d'una manera o altra amb la natura. Ja poden ser des de cursets de fotografia, de dibuix, d'ornitologia a tallers de balca i cistells passant per excursions a altres paratges naturals. Aquestes excursions es poden fer amb bicicleta. També es pot netejar la platja o realitzar una plantació d'arbres, entre d'altres.

El cap de l'Agrupament Escolta Jaume Ortiz, Eduard López, va explicar a EmpordàTV, que volien ser una mica útils i per això van decidir apuntar-se a aquesta activitat que ofereix els Aiguamolls de l'Alt Empordà. "El nostre ideal és deixar el món una mica millor de com l'hem trobat, per tan el que volíem era fer un servei perquè aquest entorn dels Aiguamolls millorés", explica López. Quan estaven preparant els campaments van descobrir que hi havia aquest camp de treball i els hi va agradar, ja que "la idea dels escoltes és contribuir una mica en el benestar de la societat".

Ferran Moure és un membre de l'agrupament que porta quatre anys siguen escolta i explica que li agrada molt la muntanya, afegeix que el que estan fent és netejar els terrenys per poder obrir camins. Els minyons del Jaume Ortiz van arribar de campaments a Portbou i van fer una ruta fins als Aiguamolls o es van instal·lar en el campament base. Allà van descobrir i aprendre allò que veien. Una altra minyona, Laura Jara, troba que la part de netejar els terrenys és una part "important per la comunitat". Afegeix a més, que des de l'Agrupament escolta Jaume Ortiz, "solem buscar coses d'aquestes per ajudar d'alguna manera o altra la gent".