L'arquitecte japonès Toyo Ito ha guanyat el Premi d'Arquitectura Pritzker 2013, un dels més prestigiosos del sector, pels seus dissenys creatius i conceptuals i els edificis "atemporals", tal com ha dit el jurat del guardó aquest diumenge. El premi, que va ser creat per Jay A. Pritzker i la seva dona Cindy el 1979 per honorar els arquitectes més innovadors del món, està dotat amb 77.500 euros i una medalla. Admirador d'Antoni Gaudí, és l'autor de les Torres Fira i l'estació de metro Fira 2 de l'Hospitalet de Llobregat, així com dels luxosos apartaments Suites Avenue del Passeig de Gràcia.

Ito, de 71 anys, va començar la seva carrera amb projectes imaginatius i petits, com una casa en forma d'U dissenyat per la seva germana el 1976. El 1995, Ito va dissenyar la biblioteca de Sendai, amb forma de cub i que té el terra suspesos sobre canonades d'acer que Ito anomena 'tubs'.

Ito ha dit que el seu treball busca "esborrar el significat convencional... a través de tàctiques minimalistes", incloent l'arquitectura que "s'assembla a l'aire i al vent", segons ha informat el comitè del premi. Ito és el sisè arquitecte japonès que rep el premi Pritzker.