"La tècnica d´emulsionar allioli no és tan lluny de les grans ­obres mestres actuals, algunes igualment minimalistes. El saber culinari forma part del patrimoni del país, que hem reivindicat, difondre i conservar". Són paraules extretes del manifest per convertir l´allioli en salsa nacional de Catalunya, una campanya que promouen els organitzadors de la Fira i Festa de Creixell que se celebra aquest diumenge amb aquesta i d´altres novetats, explica Jordi Palmada, membre de l´Associació de Veïns i Amics de Creixell.

El pregoner d´enguany serà Lluís Fernández Soler, president de l´Associació d´Hostaleria de l´Alt Empordà, que també dóna el seu suport a la campanya. "El dia de la Fira es recolliran firmes i a partir d´aquí es crearan noves accions encaminades a aconseguir convertir l´allioli en salsa nacional".

Coincidint amb la Fira també s´ha posat en marxa una web, (alliolicreixell.com), on es possible veure la trajectòria de la fira des dels seus inicis, fotografies antigues i que també permet als interessats inscriure´s tant al concurs internacional d´allioli com al dinar popular, "el que ha de permetre que s´apunti més gent de fora", comenta Palmada.

Des dels seus inicis –han passat ja dinou anys– la fira de Creixell ha creat escola i ha aconseguit establir els criteris de com fer un bon allioli. El jurat atorgarà un any més tres premis que es donen a la qualitat, també es premiarà qui en faci més i qui creï l´allioli més original "on cada any hi ha sorpreses". L´últim premi serà per a l´allioli més surrealista, l´única categoria en la qual es permet fer servir ou.

Curs d´allioli per als petits

El concurs internacional d´allioli de Creixell, que des de fa anys incentiva la producció d´aquest producte entre els més petits, ha preparat en aquesta ocasió un curs de fer allioli per a nens i nenes fins a catorze anys. Es farà dissabte, el dia abans de la Fira, al terrat del Museu del Joguet de Figueres, a les sis de la tarda. Els mestres que s´encarregaran d´ensenyar els nens seran Maria Viñas i Joan Llavanera, guanyadors del concurs a Creixell.