Éder, un heroi anònim que va arribar a l'Eurocopa gairebé com a complement a la plantilla lusitana, va donar ahir a Portugal el primer títol de la seva història, una Eurocopa guanyada a pols per la seva capacitat de supervivència durant el torneig i en una final en què ni l'absència de Ronaldo la va descompondre, davant d'una decebedora selecció francesa. Va ser Eder, curiosament un davanter que ha reviscut a França amb el Lilla, el que, amb un xut des de fora de l'àrea al minut 109, va sentenciar una final sense joc, en què França no va ser capaç, si més no d'aprofitar la lesió de Cristiano Ronaldo.

No hi va haver duel Cristiano-Griezmannm perquè Dimitri Payet ho va evitar. El davanter del West Ham va acabar en poc més d'un quart d'hora amb la qual suposava la gran atracció, la qual havia ocupat portades des que es va saber la composició de la final. Amb dues dures entrades, va enterrar els somnis del capità portuguès, que es veia davant la gran ocasió de completar el seu palmarès. Dos cops al genoll que van necessitar atenció a la banda (ms.8 i 16) van deixar KO a l'estrella portuguesa. Va tornar al camp, va tractar de córrer a per una pilota i, entre llàgrimes, va entendre que el seu final havia acabat. Va ser substituït per Ricardo Quaresma (m.25), quan només havia tocat vuit vegades la pilota. La lesió del madridista va refredar encara més una primera meitat que no va tenir ritme.

França va tractar d'aplicar el mateix pla que davant Alemanya i Islàndia, pressió alta i velocitat. D'inici va robar la pilota en camp contrari, però no va tenir claredat davant la poblada defensa portuguesa i els lusitans, que de sortida ja no van tenir pressa a l'espera de la seva oportunitat, van acusar el cop de la substitució de Cristiano. Una rematada de cap de Griezmann, al qual va respondre Rui Costa, una bona jugada de Moussa Sissoko, avortada de nou pel porter lusità, i un parell d'arrencades de força de Blaise Matuidi. Això va ser tot el que va oferir França en la primera part. Molt poc per a qui es considerava favorita i s'acabava de treure de sobre el seu principal temor. No va variar molt el joc en el segon temps. El conjunt francès, sense futbol, va seguir depenent del desplegament físic de Matuidi i Sissoko, mentre a Portugal apareixia Pepe per imposar des del darrere el lideratge que li ha atorgat el tècnic Fernando Santos.

Gairebé sense notícies de Griezmann, que no va tornar a disparar fins al minut 59, i molt menys de Paul Pogba, probablement el jugador que més s'ha devaluat en aquesta Eurocopa, Didier Deschamps va recórrer a Kingsley Coman a la recerca d'alguna cosa que sacsegés la final. I va ser Coman el que va propiciar la millor ocasió, un centre mesurat al capdavant de Griezmann, que el davanter de l'Atlètic, sol, va pentinar per sobre del travesser (m.66).

Sense una idea clara de com evitar l'allau final francesa, Fernando Santos va treure al camp a Moutinho, per intentar tenir més temps la pilota. No ho va aconseguir i la mobilitat de Coman per les dues bandes va començar a crear-li problemes. Una altra jugada de l'atacant del Bayern, rematada per Giroud i rebutjada amb una altra bona intervenció per Rui Patricio, va ser un avís (m.75). Portugal va entendre que no en tindria prou amb defensar i va buscar la sorpresa en els últims deu minuts. Lloris va haver de respondre a un centre-xut de Nani i la consegüent mitjana volea de Quaresma, en el primer acostament dels de Sants en tot el segon temps (m.80). I tot seguit, Rui Patricio, de nou salvador, va repel·lir un dur rematada de Sissoko, el millor del seu equip. El títol havia quedat exposat a un únic encert; el que ho tingués seria el campió. En l'últim instant, ho va poder tenir Gignac. L'atacant de Tigres va rebre una pilota a l'àrea i després regirar-bé va disparar des de la vora de l'àrea petita davant la sortida a la desesperada de Rui Costa, però la pilota va donar en el pal i la final es va encaminar a la pròrroga.

Trenta minuts en els Portugal va reviure i va començar a ficar-li la por al cos a França. Primer amb una rematada de cap de Éder, després amb una falta al travesser de Raphael Guerreiro i, finalment, amb la canonada del davanter del Lilla, que fica a Portugal, a la fi, en el palmarès d'un gran torneig i l'atacant originari de Guinea Bissau en el santoral del seu país.