El camp de futbol Pere Comamala, de Lladó, és l’escenari aquest dissabte 18 de novembre (11 h) de la segona jornada de futbol gaèlic. Es tracta d’un esport que mescla futbol i rugbi i que està arrelat a Irlanda, i, a Lladó, hi haurà un partit amistós amb la presència de jugadors del Sitges Futbol Gaèlic i de la selecció catalana.

Fa dos anys, Navata va viure les primeres passes d'aquesta nova disciplina esportiva amb un primer entrenament de la mà del lladonenc Xavier Arnau Casadellà. Es tracta d'una de les tradicions esportives més icòniques i arrelades del folklore irlandès, una pràctica exportada des d’Irlanda que compta amb referències des del segle XVI, però que es va oficialitzar l’any 1887.

Utilitzar mans i peus per marcar

Més antic que el futbol i el rugbi, el futbol gaèlic és un esport que fusiona aquestes dues pràctiques en un terreny de joc on s’enfronten dos equips de quinze contra quinze. Es poden fer servir les mans i els peus per intentar marcar, introduint la pilota a la porteria alta de rugbi per sumar un punt, o a la porteria petita de futbol per sumar-ne tres. Fora d’Irlanda, s’ha adaptat a partits de nou contra nou, amb unes dimensions més reduïdes. Els jugadors poden córrer amb la pilota a les mans amb fins a quatre passes abans de botar-la, per fer-ne quatre més. Tanmateix, amb autopassades amb el peu, el jugador pot donar continuïtat a la seva cursa.