Tennis

Nadal haurà d’estar cinc mesos de baixa esportiva després de l’operació de maluc

El doctor Cotorro, metge personal del tenista balear, es mostra "optimista" en la recuperació del jugador

Jaume Pujol-Galceran

Rafael Nadal haurà d’estar cinc mesos de baixa després de l’operació del maluc a què es va sotmetre el tennista balear divendres, que va ser a la Clínica Teknon de Barcelona, i que va consistir a netejar les zones fibròtiques i degenerades del tendó a nivell proximal i distal, així com a suturar-lo per reforçar-lo adequadament, segons el comunicat mèdic facilitat aquest dissabte pels doctors, Marc Philippon, Jaume Vilaró i Ángel Ruiz-Cotorro.

En la intervenció també es va aprofitar per regularitzar una lesió antiga del làbrum del maluc esquerre que, segons els metges, «amb tota seguretat ajudarà a fer que el tendó evolucioni millor».

Els terminis previstos de recuperació s’han fixat en «cinc mesos, sempre tenint en compte el respecte als temps biològics». Aquesta situació impedirà a Nadal reprendre els entrenaments per a final de temporada quan, inicialment, tenia la intenció de poder jugar la Copa Davis, si Espanya es classifica per a les finals del novembre que es disputaran a Màlaga i el capità David Ferrer ho considerava oportú.

Nadal no juga des del 18 de gener, quan es va lesionar a l’Open d’Austràlia, en la segona ronda. Llavors els metges li van diagnosticar «una lesió de grau 2 al psoes ilíac de la cama esquerra», que s’havia de recuperar en un termini d’entre sis i vuit setmanes. No va ser així. Posteriorment, es va anar donant de baixa de tots els tornejos que tenia previst jugar (Dubai, Indian Wells, Montecarlo, Barcelona, Madrid i Roma) fins que a una setmana de l’inici de Roland Garros va anunciar la renúncia a jugar a París, on no faltava des del 2005, quan va guanyar el primer dels 14 títols de Roland Garros.

Retirada temporal

L’exnúmero 1 va anunciar una retirada temporal amb la intenció de posar fi a la seva carrera el 2024 per «encarar l’any que ve amb garanties, que intueixo que serà el meu últim any. Vull donar-me l’oportunitat de disputar els tornejo que em vingui de gust l’any que ve».

Nadal ja va prometre que esgotaria totes les opcions per tornar a les pistes. «No mereixo acomiadar-me així, en una roda de premsa», va dir. L’operació a què s’ha sotmès era necessària per poder reaparèixer i competir professionalment.