Figueres

«Orgull» i «fidelitat a les arrels» amb l’èxit del Marroc en el Mundial

Els futbolistes figuerencs Khalid Noureddine (Badalona) i Zou Moustakim (l’Escala), nascuts al país nord-africà i criats a l’Alt Empordà, expliquen que «volem que sempre guanyi la selecció del Marroc, sigui quin sigui el rival»

Celebració del triomf del Marroc a la placeta baixa de la Rambla de Figueres.

Celebració del triomf del Marroc a la placeta baixa de la Rambla de Figueres. / Eduard Martí

Lluís Ribera

L’èxit de la selecció del Marroc en el Mundial de Qatar ha fet aflorar, a la comunitat marroquina establerta a l’Alt Empordà, el sentiment cap a un país. Els centenars de persones que es van aplegar a la Rambla de Figueres el dimarts i el dissabte passat després del triomf del Marroc contra la selecció espanyola així ho posa de manifest. Els joves futbolistes figuerencs Khalid Noureddine (CF Badalona) i Zou Moustakim (FC L’Escala) van néixer al Marroc, es van criar a l’Alt Empordà i hi continuen vivint. Són només dos casos que es poden reflectir en altres àmbits de la societat.

Cap dubte sobre quina selecció volien que passés a quarts de final en el duel Espanya-Marroc. «Marroc», coincideixen. Khalid, nascut a Agadir i resident a Figueres, explica que «hi dono el meu suport perquè són les meves arreles i casa meva va amb el Marroc a mort». El futbolista de 19 anys juga actualment amb el club badaloní, a Tercera RFEF, i tota la trajectòria de formació la va fer al planter de la Unió Esportiva Figueres. «És un orgull veure com el teu país fa història, la celebració després del triomf amb Espanya va ser emocionant. Després de vèncer Bèlgica ja va ser un espectacle i amb Espanya havia de ser una gran festa».

La sensació de Zou Moustakim és que «penso que tots els marroquins que estem aquí volem que guanyi sempre el Marroc, sigui quin sigui el rival». L’actual jugador de l’Escala, líder de Primera Catalana, té 26 anys, va néixer a Fes i es va formar al planter del CE Juncària, de Figueres, i del CF Peralada. «Al Marroc, l’he vist jugar Copes d’Àfrica, però el que ha passat en aquest Mundial no és comparable. És un orgull», afegeix.

Tan Khalid com Moustakim s’alegren que les celebracions a Figueres «fossin una festa espectacular i amb molt de seny» i tenen punts de vista diferents sobre si Marroc hagués quedat eliminada a vuitens: «Amb la nostra selecció fora, hauria donat suport a la selecció espanyola, sens dubte», diu Moustakim, mentre que Khalid subratlla que «jo no hagués pogut donar suport a la selecció espanyola, perquè hauria estat l’equip que ens hauria eliminat».

Feddal, marroquí de cor i ment

Anys enrere, Zou Feddal (Real Valladolid CF), nascut a Tetuan, criat a Figueres i amb la nacionalitat hispanomarroquina, ja manifestava a aquest setmanari una sensació similar mentre era convocat per jugar partits amb la selecció del Marroc: «Encara que hagi crescut a Espanya, soc marroquí de cor i de ment. Mai he pensat a jugar a la selecció espanyola, tampoc sentiria profundament els colors».