Caure al Bernabeu i cedir el liderat al Madrid ja és prou càstig per als culés com per haver de suportar, a més, les males sensacions que el Barça ha deixat en un Clàssic que els blancs han guanyat amb solvència tot i que, arran del gol de Ferran Torres a darrera hora, l’equip de Xavi ha tingut uns minuts d’esperança de regal. El penal final comès per Eric que ha transformat Rodrygo va sentenciar un duel desigual i que instal·la molts dubtes a l’entorn blaugrana quatre dies després del disgust de la Champions. Com ha dit Xavi a la roda de premsa, "és un dia trist" i ens cal fer "autocrítica".

L’onze titular ha soprés per l’absència de Gavi, pràcticament intocable fins ara. En el seu lloc ha entrat Frenkie de Jong mentre que Busquets, un dia més a la diana de la crítica, superat per Kroos i Modric, que sortia de titular. L’altra novetat ha estat la inclusió de Koundé, recuperat de la lesió que es va fer en l’última aturada de seleccions.

Des del primer minut ha quedat clar que no era el dia del Barça. Amb un Modric (37 anys) imponent, el Madrid ha dominat el joc i es va avançar al minut 12 amb un gol de Benzema, que dilluns rebrà la Pilota d’Or si es compleixen els pronòstics. Vinicius, en la millor acció d’una tarda poc lluïda, s'ha escapat de la vigilància de Sergi Roberto trencant el fora de joc en una passada de Kroos a qui Busquets no ha pogut frenar. Ter Stegen s'ha avançat i va aturar l’u contra u del brasiler, però el refús anava als peus del 9, totalment sol, que ha rematat al fons de la porteria.

El Barça no ha tingut la pilota, Balde era un sac de nervis, Pedri no apareixia, de De Jong no hi havia notícies, Raphinha i Dembelé pasturaven i Lewandowski lluitava contra Militao i contra la incapacitat de l’equip per fer-li arribar una pilota en condicions. En una acció que hauria estat anul·lada per fora de joc, el polonès, totalment sol a un metre de la línia, ha xutat per sobre del travesser.

El Barça ha intentat reaccionar i, com en un oasi al mig del desert, ha viscut el miratge de tres ocasions consecutives. Un tram breu i mínimament engrescador que es va acabar amb el 2-0 de Valverde. En el minut 35, Eric ha refusat cap enrera amb el cap, desactivant així la defensa de Koundé, la pilota ha arribat a Vinicius i, amb quatre passades, l’esfèrica ha arribat als peus de Valverde, que sol a la frontal ha afusellat. L’uruguià posava així la cirereta d’una actuació en la qual va resultar desequilibrant actuant com a teòric tercer davanter però fent de quart migcampista per crear superioritats.

Una cavalcada de De Jong amb xut final que ha aturat Lunin i un cop de cap forçat de Lewandowski que ha trobat porteria van precedir el final del primer temps. Urgia un canvi radical durant el descans, però la primera acció del Barça en la segona part presagiava poques alegries: Raphinha ha enviat una centrada llarga i creuada que es perdia per la línia de fons. Una més d’una llarga llista de passades imprecises i precipitades que no han sigut la solució a res en cap moment.

Poc abans de l’hora de joc, Xavi ha introduit tres canvis: Gavi, Ferran Torres i Jordi Alba han entrat al terreny de joc i el jove centrecampista de 18 anys n'ha tingut prou amb mitja hora per augmentar la intensitat de l’equip. Gràcies a una pilota que recuperava en zona d’atac, ha arribat el gol del Barça. Ansu, que va rellevar Dembelé, ha recollit la bola i ha desaquilibrat per l’esquerra: Lewandowski no ha rematat la centrada però Ferran Torres, al segon pal, ha possat una mica de llum a la grisor de l’ànim dels barcelonistes.

Poc després, Lewandowski s'ha escapat del marcatge de Militao i ha caigut; ni l’àrbitre ni el VAR, tot i les protestes, van intervenir. Fins i tot Laporta ha baixat després del partit a reclamar l’acció al vestidor arbitral. Ansu ha tingut l'empat a les seves botes però ha rematat forçat i el seu xut, com un d’anterior al gol, ha sortit fora molt prop del pal. L’esperança blaugrana ha durat un instant. Eric ha trepitjat Rodrygo dins l’àrea i el jugador blanc ha definit el 3-1.