El parc eòlic marí projectat a la badia de Roses ha generat una allau de protestes i disconformitat per la seva ubicació i impacte a l'Alt Empordà. Les veus discordants també es volen fer escoltar des del món de l'esport, com a plataforma de protesta per la ubicació del macroprojecte. Un exemple és la nedada popular que organitza el Tintoreres Swimming Club de Llançà, a Canyelles. Aquest diumenge 2 de maig, a les 11 del matí, el club de l'Alt Empordà ha convocat una manifestació simbòlica oberta a tothom per protestar contra el parc eòlic marí.

«No estem en contra de les energies renovables, només faltaria. Però sí de la seva ubicació. Creiem que la badia de Roses no hauria de fer-se servir així», resumeix Marcos Rodríguez, president del Tintoreres Swimming Club de Llançà. I és que el projecte, tot i estar ubicat a vint quilòmetres de la costa altempordanesa, representa un impacte clar en el paisatge de la comarca. «Creiem que un parc eòlic pot ser un bon projecte, però no en aquesta localització. Podria haver-hi altres opcions millors i que no tinguessin tant d'impacte», afegeix.

La nedada popular d'aquest diumenge és gratuïta i oberta per a tothom amb l'objectiu d'aglutinar un centenar de persones per a fer un recorregut de cinc-cents metres en aigües obertes des de Canyelles, direcció l'Almadrava, i tornant pel mateix camí fins a la platja rosinca de nou. «Si som un centenar seria tot un èxit, i em sembla que podria ser, més ara amb el final de confinament comarcal», explica Rodríguez.

La dificultat de la nedada és baix per a poder adaptar-se a tots els nivells i edats, una jornada esportiva i reivindicativa que durarà poc més de tres quarts d'hora amb l'objectiu de ser una veu més contra la localització del projecte eòlic.

La plataforma matriu

La plataforma matriu «Stop al macroparc eòlic marí de la Costa Brava Nord» va elaborar un vídeo amb l'objectiu de denunciar l'impacte que el projecte tindrà sobre l'Empordà. Al document, mostren imatges del paisatge empordanès, de cales i espais emblemàtics. L'entitat alerta que la iniciativa suposarà una agressió «sense precedents» que, a més, afectarà cetacis i aus marines, a més del sector pesquer. Les imatges, on es recreen molins enmig del mar, recorda que el projecte preveu un macroparc de divuit quilòmetres de llargada i deu d'amplada amb vuitanta aerogeneradors de dos-cents cinquanta-vuit metres d'alçada i unes aspes de dos-cents trenta-sis metres de diàmetre.