Aquest cap de setmana, del 25 al 27 de setembre, s'ha celebrat la segona edició de l'Alt Empòrdà Sea Walking, organitzat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà Un ampli programa que ha proposat tot un seguit de rutes guiades en entorns altempordanesos. Aquesta activitat vol donar a conèixer la importància de la xarxa Itinerànnia i ho ha aconseguit amb un total de 97 participants, superant la xifra de l'any anterior, i realitzant un total de sis activitats. Ha comptat també amb el suport de l'Associació Empordà Turisme.

El festival de senderisme també volia donar a conèixer l'expertesa de les empreses de guiatge que operen a la comarca. Els guies de Gisfera i Terramar Natura i Cultura han donat un valor afegit a les rutes posant en context l'entorn i tots aquells elements que es presentaven pel camí ajudant a descobrir el patrimoni natural i cultural. Enguany també s'han complementat les rutes amb un seguit de tasts que presentaven el producte empordanès.

Tot i la tramuntana s'han realitzat totes les activitats proposades amb alguns canvis. El festival de senderisme va començar el divendres amb una ruta pel Cap de Creus que portava cap als dòlmens del Cap de l'Home i el del Llit de la Generala. Aquesta activitat es va realitzar amb col·laboració de l'Ajuntament de Roses així com les del dissabte es van fer amb l'Escala, Llançà i Peralada. La primera de les propostes del dissabte es va titular Contrast de paisatges i va exhaurir les places. Havia de fer una ruta que vorejava la costa de l'Escala, fins a arribar al port de l'Estartit on el vaixell Marenostrum havia de retornar els assistents per fer una degustació d'anxoves i vi DO Empordà al punt d'inici. A causa de la tramuntana, es va substituït aquest itinerari per una ruta circular íntegrament recorreguda a peu.

A les onze de matí es va dur a terme el recorregut revist per la zona de Cap Ras on descobrir la vegetació. Dissabte a la tarda es va realitzar una ruta des de Vilanova de la Muga a Castelló d'Empúries, amb pic-nic inclòs. A les onze de matí un recorregut per la zona de Cap Ras culminava amb un tast de vins i a la tarda es va realitzar una visita al nucli històric de Vilanova de la Muga tot degustant un pic-nic.

El festival també va proposar, el diumenge, dues activitats que van exhaurir reserves. Ambdues començaven les nou del matí, una pel romànic del Baix Fluvià que es va fer amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palau- Santa Eulàlia i l'altra pels boscos de les Salines amb la col·laboració de Maçanet de Cabrenys.

Aquesta ha estat la primera edició que s'ha organitzat mitjançant una convocatòria de projectes adreçada als ajuntaments de la comarca, que han proposat les activitats i participat en el finançament de les activitats. Aquest fet ha permès augmentar la difusió de l'esdeveniment i que tres de les sis activitats d'enguany es fessin al límit de participants.

Enguany era la segona vegada que l'Alt Empordà se sumava a la iniciativa Festivals de Senderisme dels Pirineus com també ho faran els altres socis de la Xarxa Itinnerània: El Ripollès i la Garrotxa. Malgrat les restriccions de la Covid-19, els tres socis han reformulat la seva proposta per adaptar-la a la situació sanitària i divulgar el senderisme i la xarxa de senders.

L'Alt Empordà Sea Walking compta amb el suport del PECT Natura, cultura i intel·ligència en xarxa, que promou el Consell Comarcal i que està cofinançat en un 50% pel FEDER. Els Festivals de Senderisme dels Pirineus és una iniciativa coordinada per l'IDAPA (Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran) i amb el suport de la marca turística Pirineus, el patronat de Turisme Ara Lleida i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.