Coincidint amb la setmana de Let 's Clean Up Europe una acció comuna a escala de tota Europa per conscienciar sobre els residus que es llencen de manera incontrolada a la naturalesa, quatre esportistes s'han proposat una aventura que suma esport i conscienciació mediambiental. Són OceanCats, que aquesta setmana faran la primera travessia a rem de la Costa Brava per lluitar per la preservació dels oceans.

La sortida serà aquest divendres 18 de setembre a les 19 h des de la badia de Porbou, al nord de la Costa Brava, i durant dos dies faran la travessia per completar els 214 km de distància que separen Portbou i Blanes, on finalitzarà l'aventura diumenge, usant com a única propulsió els rems. L'objectiu del repte és concienciar i induir a la gent a actuar contra la contaminació dels oceans.

Lluita contra la presència de microplàstics als oceans

Juntament amb aquest objectiu de despertar la consciència de la gent sobre els efectes de la contaminació en els oceans, durant la seva travessia es prendran també mostres per a un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona sobre la contaminació dels microplàstics al llarg de la Costa Brava. Aquesta iniciativa compte amb el suport dels ajuntaments col·laboradors de Port de la Selva, l'Escala, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes, així com del Museu de la Pesca de Palamós i del Club de Vela Blanes.

La contaminació del medi marí per plàstics derivats del petroli i el seu impacte als organismes que hi viuen rep actualment un interès considerable de la comunitat científica. Els microplàstics, definits com aquelles partícules de plàstic de mida inferior a 5 mm, han estat abocats contínuament al medi marí des dels anys 30 com a conseqüència del seu ús en tèxtils, cosmètica, pèl·lets industrials, o deriven de la fragmentació d'objectes de plàstic més grossos com bosses o envasos. Com que han estat dissenyats per ser durables, els plàstics i els microplàstics persisteixen al medi ambient durant llargs períodes de temps, i s'acumulen actualment arreu del planeta. El gran nombre d'incògnites sobre la seva distribució i les perilloses implicacions per als organismes marins i la nostra pròpia salut, ha despertat recentment molt interès públic.

L'abundància i distribució de microplàstics als oceans és poc coneguda, per això és de vital importància realitzar estudis per determinar la seva presencia al medi marí. Per tal d'avaluar l'abast de la contaminació per microplàstics a la costa catalana s'efectuaran 8 transsectes amb una xarxa de pesca de microplàstics flotants. El material recollit es transferirà a una ampolla de vidre i, un cop als laboratoris de la Universitat de Barcelona es comptaran i caracteritzaran (forma, color, tipus de polímer) per tal de determinar-ne l'origen, l'abundància i la distribució. Saber d'on procedeixen ens ha de permetre buscar solucions i actuar per reduir-ne la seva presència al medi marí. El plàstic és un dels majors problemes per als oceans, els residus plàstics en els rius i sediments actuen com un imant per a les toxines, que molts peixos ingereixen i després acaben a les nostres taules.

Pitjor encara que les restes de plàstic que es veuen surant en la superfície dels oceans són les micro-partícules plàstiques invisibles. Part de la missió de l'equip consisteix precisament en sensibilitzar els ciutadans d'aquest greu problema mediambiental.

Aquest repte s'engloba dins el projecte OCEANCATS, amb iniciatives vàries com la de les Escoles Oceàniques i reptes esportius previstos com travessia a rem de Palamós a Mallorca, de València a Eivissa i finalment creuament de l'Oceà Atlàntic, amb 5000 km a rem des de l'illa de La Gomera fins a Antigua al Carib.