Sis mesos i deu dies hauran passat des de l'últim partit oficial de bàsquet preconfinament, el 8 de març, fins al primer matx postconfinament i en plena era coronavirus, el 17 d'octubre. Almenys aquesta és la previsió que ha marcat la Federació Catalana de Bàsquet, que encara està pendent d'enviar el protocol oficial de competició per aquesta temporada. Tot apunta que els equips provincials i de categoria júnior en avall, sí que canviaran la tipologia de competició, però la resta d'equips, els que juguin en un àmbit català i els que ja no siguin de formació, disputaran una lliga amb un format més convencional; l'única variació és que els grups són de 12 equips, per tenir més caps de setmana lliures en l'hipotètic cas que s'hagin d'ajornar partits.

Així, els equips de petits, segons apunten les primeres informacions, jugaran l'anada i la tornada en dos caps de setmana seguits, per tal de només coincidir amb un equip durant 15 dies. A més a més, aquests dos partits, anirien acompanyats d'una jornada de descans. Aquesta és la manera que la Federació ha pensat per fer la competició el màxim de normal possible, i més tenint en compte que en aquestes edats el més important és aprendre, i la possible rivalitat del partit de tornada perd transcendència. A més, la incertesa segueix regnant entre els clubs que miren només el dia a dia.

La mateixa incertesa que viu la comarca per si se celebrarà o no el Torneig Tramuntana, que havia d'arribar a la sisena edició enguany, però que no és gens clar que es pugui fer. El format de jugar tres partits seguits a les mateixes instal·lacions no s'adiu gaire amb els protocols covid, però si la voluntat dels clubs és prou ferma, sembla que la Federació pot plantejar algun altre format, com per exemple, disputar els diferents partits en diverses seus com el tradicional Mateo Pell, entre els equips de Girona.

Fins al moment, doncs, les mascaretes, el termòmetre i el gel hidroalcohòlic per a mans i peus marcaran l'arribada i la sortida a les instal·lacions esportives. Sense vestidors, ni lavabos, ni zones on el virus pugui desplaçar-se, si és que no ho fa mentre practiquen l'esport que més els agrada.

La sensació general és que els clubs treballen i fan tot el possible per oferir bàsquet però tenen la mà al fre per si en qualsevol moment s'ha d'aturar l'activitat, i no haver fet més esforços del compte, o no haver invertit a l'envà.

Reunió a l'Associació Tramuntana

Precisament els equips de la comarca sembla que es reuniran d'aquí a uns dies per comentar i analitzar la viabilitat del Torneig Tramuntana, però també per iniciar un pla pilot a Catalunya i a la província d'intercanvi de jugadors. És a dir, els equips de l'Alt Empordà, amb un representant de la Federació al capdavant, serien els primers, si va tot bé, en regir-se per un codi ètic i professional per fitxar jugadors d'altres equips de la zona. L'intercanvi aniria acompanyat d'una quantitat econòmica prefixada, per exemple, pels anys que el nen o nena juga a aquell club. De moment és una idea, cal veure com evoluciona.