La castellonina Brugués Grau practica l’esquí durant tot l’any, fins i tot, lluny de les pistes, i és que substitueix la neu per l’asfalt fora de temporada amb l’esquí sobre patins, una modalitat que trasllada els moviments de l’esport alpí per excel·lència a qualsevol espai i moment de l’any. De fet, fa uns dies, l’altempordanesa ha debutat en competició oficial en el VI Trofeu Ciutat de Béjar, prova que comprèn el Campionat d’Espa­nya d’Eslàlom Gegant i la primera fase de la Copa Espanya, i que depèn de la Federació de Patinatge.

Tot i ser instructora d’esquí durant la temporada d’hivern, Grau mai ha competit oficialment sobre neu, un pas endavant que sí que ha fet amb l’esquí sobre patins. «He esquiat sempre des de petita. Vaig descobrir-ho fa un any i mig, es pot fer durant tot l’any, on vulguis i només calen els patins. És molt més fàcil de compaginar amb els estudis, per exemple», explica Grau sobre els seus inicis en aquesta disciplina.

Més enllà de l’estacionalitat de l’esquí, la dependència de la qualitat de la neu i el cost econòmic que representa la regularitat d’esquiar a les pistes han convertit l’opció sobre patins en una alternativa que cada vegada suma més adeptes. «Sempre he estat esquiadora i no ho canviaria, però amb els patins tens molta llibertat. No depens de la neu ni la pista. Entrenes com i quan vols», argumenta la castellonina sobre una activitat que practica quan no és hivern per mantenir el nivell durant la temporada de neu. «Les sensacions i els moviments són molt similars respecte a l’esquí. M’ajuda a mantenir el nivell d’exigència i no perdre el fil durant l’any, sense tenir aquella sensació de començar des de zero cada temporada», comenta. I és que el curs d’esquí sobre patins comença al mes de maig i dura fins al setembre, quan els primers esquiadors preparen la temporada hivernal amb estades a pistes nevades, com per exemple als Alps. Els calendaris permeten practicar les dues modalitats sense trepitjar competicions.

La primera competició

El cap de setmana del 22 i 23 d’agost s’ha celebrat el VI Trofeu Ciutat de Béjar, a Salamanca, on Brugués Grau s’ha estrenat en competició oficial en la primera prova després de l’aturada amb motiu per la pandèmia.

«En categoria Gegant el radi de corba és més gran i, per tant, vas més de pressa. La primera baixada va servir per agafar sensacions, no ho havia fet mai. A la segona vaig retallar més de dos segons», explica sobre una categoria que compta amb baixa participació. Per la seva banda, el circuit d’eslàlom compren un espai més reduït, factor que implica més capacitat tècnica. «A l’eslàlom vas marcant el moviment i piques el pal amb l’obstacle», comenta la castellonina, que ha sumat una vuitena posició en aquesta categoria en el seu debut, un resultat satisfactori tenint en compte l’alt nivell competitiu dels gairebé setanta participants de tots els grups. «Vaig competir amb gent que ha participat en els World Roller Games. Era la meva primera cursa, però estic molt satisfeta del resultat i la participació», explica sobre una primera experiència per encarar la pròxima prova a Puigcerdà, prevista inicialment pel cap de setmana del 12 i 13 de setembre que es manté aplaçada per la situació actual, sense determinar una data exacta per a la seva celebració.

En el cas hipotètic que la prova no es pogués dur a terme, la següent cita competitiva seria programada pel 2021, després de la temporada d’esquí. Un horitzó que manté a la vista Brugués Grau, que continuarà esquiant a la muntanya i, també, amb patins sobre l’asfalt, després de descobrir que pot practicar la seva passió durant tot l’any.