El belga Wout Van Aert (Jumbo Visma), guanyador de la Strade Bianche i la Milà Sant Remo, es va adjudicar ahir a l'esprint la cinquena etapa del Tour de França, una jornada sense escapada alguna en la qual Julian Alaphilippe, sancionat 20 segons per avituallament indegut, va cedir el lideratge al britànic Adam Yates.

Van Aert, de 25 anys, polifacètic corredor tres vegades campió del món de ciclocrós, amb dues etapes en el Tour i campió nacional contrarellotge, va aportar l'únic espectacle en un dia de pacte de no agressió signant amb poder un esprint demolidor en el qual va guanyar el pols a l'holandès Cees Bol (Sunweb) i a l'irlandès Sam Bennett (Deceuninck). «Ha estat una de les etapes més còmodes de la meva vida, encara que al final va haver-hi una mica d'estrès», va resumir Van Aert en meta després d'alçar els braços amb un temps de 4h.21.22. Una exhibició impressionant que va tenir la seva punta de velocitat en lleuger ascens a 67,7 km/h.

Dia de transició, sense batalla ni sobresalts, a excepció d'una amenaça de ventall al final que en res va quedar i la sorpresa final en conèixer-se la sanció de 20 segons a Alaphilippe per rebre un bidó a menys de 20 km de meta, la qual cosa li va costar el mallot groc, que es va enfundar el britànic Adam Yates (Mitchelton).

Amb Alaphilppe descendit fins a la setzena posició, Iots va pujar al podi a enfundar-se el mallot groc. Ara amb 3 segons sobre Roglic i 7 respecte a Pogacar. La resta de favorits, en un grapat de segons, amb Mikel Landa entre ells, a 13 segons del líder. Una mica més allunyats, Enric Mes a 22 i Alejandro Valverde a 34.